Η μετανάστευση και η χορήγηση ασύλου είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, πολιτικά και κοινωνικά. Πρέπει να είναι ανοιχτό προς συζήτηση, χωρίς ταμπού ή πολιτική ορθότητα να το περιορίζουν. Η πολιτική ορθότητα συντέλεσε σε μια αρχικά χαλαρή αντιμετώπιση του προβλήματος, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία σε ακραία κόμματα και κινήματα να κερδίσουν έδαφος, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα και λαϊκές εξεγέρσεις. Είναι αναγκαίο ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ελεγχόμενης μετανάστευσης που να προστατεύει τόσο τους μετανάστες όσο και τις χώρες υποδοχής.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταβάλλουν σοβαρούς κινδύνους, προσπαθώντας να περάσουν παράνομα τα σύνορα, πολλές φορές ύστερα από την υπόσχεση των διακινητών για πλούσιες ευκαιρίες και επιδόματα. Οι διακινητές τους εκμεταλλεύονται, και αυτοί υποφέρουν τα πάνδεινα, καθιστώντας τους ανήμπορους θύματα. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν υποστήριξη στους μετανάστες συχνά στερούνται διαφάνειας και ελέγχου, με αποτέλεσμα οι κρίσιμες αποφάσεις να μην επαφίονται σε αυτούς ή στους διακινητές.
Η Ελλάδα, δεδομένων των χαμηλών εισοδημάτων της μετά την οικονομική κρίση, δεν μπορεί να συντηρήσει πρόσθετους πληθυσμούς χωρίς τη στήριξη της Ευρώπης. Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με τον δείκτη γονιμότητας να είναι μόλις στο 1.3-1.4, υπογραμμίζει την ανάγκη για εργατικό δυναμικό, ειδικά σε τομείς όπως η γεωργία και η νοσηλευτική. Για να πετύχει η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και έλεγχος.
Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες. Οι πρόσφυγες επιδιώκουν προστασία λόγω διακρίσεων, ενώ οι οικονομικοί μετανάστες αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και ασφαλής μετανάστευση, προτείνω ένα αυστηρό πλαίσιο επτά σημείων. Αυτό περιλαμβάνει την υποχρέωση υποβολής αιτήσεων ασύλου ή μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές πρεσβείες, την εξασφάλιση εργασίας για τους οικονομικούς μετανάστες πριν τη μετάβαση, και τη χρηματοδότηση μόνο για αποδεδειγμένους πρόσφυγες με εγκεκριμένες αιτήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να προορίζονται πρώτα για τον επαναπατρισμό εξειδικευμένου προσωπικού και την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στην Ευρώπη. Επίσης, η χρηματοδότηση εκπαίδευσης και υγείας είναι ζωτικής σημασίας.
Η αυστηρή εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων μπορεί να εξασφαλίσει τη δημιουργία ενός λειτουργικού και δίκαιου συστήματος μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη.
Πηγή: ethnos.gr