Ανάκληση της Εκτροπής του Αχελώου και οι Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Πολιτικής Απραξίας

Ανάκληση της Εκτροπής του Αχελώου και οι Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις της Πολιτικής Απραξίας
Eurokinissi

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν προσφύγει για έβδομη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις σε συνεργασία με φορείς της αυτοδιοίκησης από την Αιτωλοακαρνανία και επιμελητήρια, με αφορμή το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου. Η προσφυγή τους έχει στόχο την ακύρωση της δεύτερης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής (ΣΔΛΑΠ) Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτή «επιχειρεί τη νεκρανάσταση» του φημισμένου σχεδίου εκτροπής του ποταμού.

Σύμφωνα με τους φορείς, οι λόγοι που προβάλλονται στο αίτημα ακύρωσης περιλαμβάνουν σοβαρές παραβιάσεις ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν τη διαχείριση των υδάτων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σχεδίων. Η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων σχεδίων είναι υποχρεωτική για τη χώρα στο πλαίσιο εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ. Όπως τονίζουν, το προτεινόμενο τεχνικό σύστημα εκτροπής υδάτων του Αχελώου απαιτεί σημαντικά έργα με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, όπως η κατασκευή του φράγματος της Συκιάς και νέων δικτύων μεταφοράς ύδατος.

Η κοινή ανακοίνωση των φορέων αναφέρει ότι η «μυθολογία της εκτροπής» έχει οδηγήσει τη Θεσσαλία σε επικίνδυνη πολιτική αδράνεια, προκαλώντας καθυστερήσεις στην υλοποίηση κρίσιμων έργων για τη βελτίωση των δικτύων άρδευσης και την προστασία των υδροφόρων στρωμάτων. Οι φορείς επισημαίνουν τη σημασία της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των αγροσυστημάτων και της αποκατάστασης υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η αλλαγή του κλίματος.

Στην κοινή προσφυγή συμμετέχουν ο Δήμος Αγρινίου, ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλοι τοπικοί φορείς, όπως η WWF Ελλάς και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η επαναφορά ενός παρωχημένου έργου όπως η εκτροπή του Αχελώου μόνο υπονομεύει την αναγκαία προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό και τη θωράκιση της Θεσσαλίας απέναντι στις κλιματικές κρίσεις.

Πηγή: ethnos.gr