Αναταραχή στον Αγροτικό Τομέα μετά την Επιστροφή Χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναταραχή στον Αγροτικό Τομέα μετά την Επιστροφή Χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Τσιάρας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στη κατάσταση αναταραχής που επικρατεί στον αγροτικό τομέα λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που εκδόθηκαν, οι παραγωγοί έλαβαν το 2022 περισσότερα χρήματα από όσα δικαιούνταν. Ο Οργανισμός παραδέχεται ότι υπήρξαν λανθασμένες πληρωμές και οι ζητούμενες επιστροφές κυμαίνονται από λίγα έως και χιλιάδες ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι την κατάσταση την γνώριζαν οι υπεύθυνοι του οργανισμού, αλλά η διόρθωση καθυστέρησε για δύο ολόκληρα χρόνια.

Η εκπομπή «Ώρα Ελλαδός» του OPEN φιλοξένησε τον υπουργό, ο οποίος τόνισε ότι από τον προηγούμενο μήνα ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης, καθώς υπάρχουν παρατηρήσεις που χρονολογούνται δύο δεκαετίες πίσω σχετικά με τη διαδικασία πληρωμών και τις επιδοτήσεις.

Ο Κώστας Τσιάρας εξήγησε τα αίτια του προβλήματος, σημειώνοντας ότι η απουσία ενός αξιόπιστου πληροφοριακού συστήματος κατά την περίοδο εκταμίευσης των κοινοτικών ενισχύσεων είχε ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε. Ειδικότερα, το 2021 χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των πληρωμών του 2022, με συνέπεια οι παραγωγοί να λάβουν επιπλέον χρήματα που δεν δικαιούνταν.

Όσον αφορά το ύψος των επιστροφών, ο υπουργός ανέφερε ότι το 86% των 197.000 περιπτώσεων αφορά ποσά από 0 έως 500 ευρώ, επισημαίνοντας την ανισότητα που δημιουργείται όταν κάποιοι παραγωγοί υπερεκτιμώνται και άλλοι δεν λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται. Ο κ. Τσιάρας τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και υπογράμμισε την υποχρέωση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα σχέδιο εξυγίανσης, όχι μόνο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και για το καλό των παραγωγών.

Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε σε καταγγελίες που αφορούν επιτήδειους οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα, λάμβαναν υπερβολικές επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα και ερωτήθηκε για τις δυσκολίες διασταύρωσης στοιχείων εξαιτίας κενών στο πληροφοριακό σύστημα. Υπογράμμισε ότι η τυχόν εξαπάτηση του συστήματος βάζει σε κίνδυνο τους πόρους της Ευρώπης και απαιτεί υπεύθυνη συμπεριφορά από την αγροτική κοινότητα.

Πηγή: ethnos.gr