Σταθερά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και υποστηρικτής των πολιτικών δικαιωμάτων, το «Έθνος» έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία διαχρονικά. Η εφημερίδα, που πρωτοεκδόθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1913, συμπληρώνει φέτος 111 χρόνια παρουσίας. Είναι μία από τις τρεις παλαιότερες εφημερίδες στην Ελλάδα, μαζί με την «Εστία» που κυκλοφόρησε το 1876 και τη «Μακεδονία» το 1911.
Η διαδρομή του «Έθνους» μπορεί να χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιόδους. Κατά την πρώτη από αυτές, από το 1913 έως το 1941, η εφημερίδα γεννήθηκε σε μια περίοδο αναγέννησης του ελληνικού έθνους. Ο πρώτος και ο δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος είχαν κλονίσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και, εν μέσω πολιτικών αναταραχών, οι ιδρυτές της εφημερίδας, Σπύρος και Ν. Νικολόπουλος και Δ. Κυριαζής, επιχείρησαν να αντικατοπτρίσουν τους πολίτες και τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής.
Ακολούθως, το «Έθνος» διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποστηρίζοντας τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις πολιτικές του, οι οποίες είχαν ως στόχο την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Το κίνημα της Εθνικής Άμυνας και η επανάσταση του 1917, καθώς και οι δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν, επηρέασαν και την εφημερίδα, η οποία σταμάτησε την έκδοσή της για λίγο καιρό το 1916.
Στην πρώτη περίοδο έκδοσής της, πολυάριθμοι θρυλικοί Δημοσιογράφοι συμπλήρωναν το δυναμικό του «Έθνους», ανάμεσά τους οι Κώστας Καιροφύλας και Γεώργιος Πωπ. Το 1938, μετά τον θάνατο του ιδρυτή Σπύρου Νικολόπουλου, η εφημερίδα πέρασε στους ανιψιούς του, Κώστα Νικολόπουλο και Κώστα Κυριαζή, οι οποίοι συνέχισαν τη στήριξή της μέχρι τον εκδοτικό της θάνατο το 1970.
Η ιστορία του «Έθνους» συνεχίζεται και σήμερα, με τη διαδικτυακή του έκδοση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του στην αδέσμευτη δημοσιογραφία και την υποστήριξη των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών.
Πηγή: ethnos.gr