Κλιματική Κρίση και Ανάγκη Επικαιροποίησης της Προετοιμασίας για Ακραία Καιρικά Φαινόμενα στην Ελλάδα

Κλιματική Κρίση και Ανάγκη Επικαιροποίησης της Προετοιμασίας για Ακραία Καιρικά Φαινόμενα στην Ελλάδα
(Eurokinissi)

Ο Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, προειδοποιεί για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αναφέροντας ότι η χώρα μας ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο τυφώνας Μίλτον που κατέστρεψε τμήμα της Φλόριντα. Η αλλαγή του κλίματος έχει επιφέρει αύξηση στη συχνότητα και την ένταση τέτοιων φαινομένων.

Ο κύριος Συνολάκης επισημαίνει ότι τα ζεστά νερά των ωκεανών προσφέρουν περισσότερη ενέργεια στους τυφώνες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται πιο ισχυρές καταιγίδες. Σε επίπεδο 100-150 χιλιομέτρων, για κάθε βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας, παρατηρείται 7% αύξηση των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, κάτι που συμβάλλει στη δημιουργία ακραίου καιρού.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα εμφάνισης τυφώνων στη Μεσόγειο, σημειώνει ότι ο κυκλώνας Ντάνιελ, που έπληξε την Ελλάδα το προηγούμενο έτος, ήταν ένας τέτοιος κυκλώνας, αν και χαμηλότερης κατηγορίας σε σύγκριση με τον Μίλτον. Αν η θερμοκρασία της Μεσογείου εξακολουθήσει να αυξάνεται, είναι πιθανό να εμφανιστούν στο μέλλον ακόμη πιο ισχυροί κυκλώνες.

Σχετικά με τις μαζικές εκκενώσεις που διατάχθηκαν στη Φλόριντα, ο κύριος Συνολάκης εκφράζει την άποψη ότι οι αρχές έκαναν σωστά, καθώς η επιστημονική τεχνολογία δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποιες περιοχές θα πληγούν και με ποια ένταση κατά τη διάρκεια ενός κυκλώνα σε αστική ζώνη.

Ο κ. Συνολάκης καταλήγει ότι, αν και η πρόβλεψη εμφάνισης φαινομένων όπως ο Μίλτον είναι αβέβαιη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα βιώσει περισσότερους κυκλώνες όπως ο Ντάνιελ. Πηγή: ethnos.gr