Μετά το σοβαρό περιστατικό σύγκρουσης του Προαστιακού με κορμό που συνέβη το περασμένο Σάββατο, ο Εθνικός Οργανισμός Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, όπου απηύθυνε τελεσίγραφο προς τον ΟΣΕ. Ζητήθηκε άμεσος καθαρισμός της βλάστησης και απομάκρυνση κορμών από το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η απόφαση αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και να προχωρήσουν σε άμεσο έλεγχο και καθαρισμό όλων των επικίνδυνων σημείων.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ έδωσε προθεσμία έως το τέλος Οκτωβρίου για την ολοκλήρωση των απαραίτητων καθαρισμών και επανέλαβε ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Η κατάσταση αυτή επισημάνθηκε ως κρίσιμη, δεδομένης της αύξησης παρόμοιων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού συμβάντος όπου δέντρο έπεσε πάνω σε αμαξοστοιχία κοντά στις Αφίδνες.
Ο οργανισμός υπογράμμισε την έλλειψη επαρκών καθαρισμών στο δίκτυο ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου του ΟΣΕ, Γιάννου Γραμματίδη, που ανέφερε ότι η ευθύνη ανήκει στις δασικές υπηρεσίες. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος, αντέτεινε ότι υπάρχει νόμος από το 1978 που υποχρεώνει τις σιδηροδρομικές εταιρίες να καθαρίζουν την περιοχή γύρω από τις γραμμές, απλά ενημερώνοντας τη Δασική Υπηρεσία.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ προχώρησε σε κατεπείγουσα σύσταση για συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την εφαρμογή βελτιώσεων στην επικοινωνία και την ασφάλεια του σιδηροδρομικού συστήματος. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η γρήγορη και αποτελεσματική αντίμετρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Επιπλέον, συγκροτήθηκε ομάδα διερεύνησης του περιστατικού της περασμένης Παρασκευής, όπου παραλίγο να υπάρξει σύγκρουση δύο τρένων. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) αποφάσισε να διενεργήσει αυτεπάγγελτη έρευνα για να ελέγξει αν τηρήθηκαν οι κανονισμοί και οι διαδικασίες ασφαλείας.
Η ανάγκη για συστημική αλλαγή και επαναξιολόγηση διαδικασιών επικοινωνίας στον σιδηροδρομικό τομέα είναι επείγουσα, όπως τόνισε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Στην απόφαση του ΔΣ σημειώνεται ότι οι υπάρχουσες διαδικασίες επικοινωνίας δεν παρέχουν την απαιτούμενη σαφήνεια και εγγύηση για την ασφαλή μετάδοση μηνυμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια. Η υπερφόρτωση των κωδικών επικοινωνίας με άλλα μηνύματα καθιστά δύσκολη την προτεραιοποίηση των μηνυμάτων ασφαλείας.
Πηγή: ethnos.gr