Τα ατομικά κεϊκάκια, γνωστά και ως μάφιν, είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ και κολατσιό, είτε στα σχολεία είτε στο σπίτι. Τα παιδιά τα λατρεύουν, καθώς είναι εύκολα στη μεταφορά και δεν στάζουν ή λερώνουν, γεγονός που διευκολύνει τη κατανάλωσή τους εν κινήσει. Επιπλέον, είναι δυνατόν να προσαρμοστούν σε πολλές γλυκές και αλμυρές παραλλαγές, ενώ με την επιλογή κατάλληλων υλικών, τα σπιτικά μίνι κέικ προσφέρουν υγιεινές λύσεις που είναι και γευστικές.
Η παρασκευή τους είναι πολύ απλή και γρήγορη, απαιτώντας ελάχιστα σκεύη και εργαλεία. Με μερικά βασικά υλικά και μια φόρμα για μάφιν, οι πολυάσχολοι γονείς μπορούν να ετοιμάσουν υγιεινά σνακ σε λίγα λεπτά.
Η επιλογή υλικών είναι καθοριστική. Για γλυκά μάφιν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρώμη, μέλι, μήλα ή αχλάδια και γιαούρτι, τα οποία προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και προβιοτικά, διασφαλίζοντας διαρκή ενέργεια. Για αλμυρές παραλλαγές, τριμμένα λαχανικά όπως καρότα, κολοκυθάκια ή σπανάκι μπορούν να εμπλουτίσουν τη διατροφή των παιδιών με θρεπτικά συστατικά, χωρίς να είναι εμφανή.
Ακολουθεί μία συνταγή για μάφιν με μέλι, γιαούρτι και μήλο:
Υλικά:
- 3 κόκκινα μήλα τριμμένα
- 120 γρ. μέλι
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 200 γρ. γιαούρτι
- 250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέκιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση: Ανακατεύετε τα αυγά με το ελαιόλαδο σε ένα μίξερ. Προσθέτετε το μέλι και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά. Σταδιακά προσθέτετε όλα τα υλικά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Στη συνέχεια, μοιράζετε το μείγμα στα φορμάκια, περίπου μέχρι τη μέση, και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 15 λεπτά.
Πηγή: ethnos.gr