Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα έχει σημειώσει αύξηση περίπου 1,5 βαθμού Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή η αύξηση είναι πιο έντονη κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές μακρινές από τη θάλασσα. Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι hot spot της κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «Atmosphere», οι τάσεις της θερμοκρασίας στην Ελλάδα μεταξύ 1991-2020 παρουσιάζουν σημαντικές γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Ειδικότερα, η ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας είναι κατά μέσο όρο 0,05 °C, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, η αύξηση φτάνει το 0,07 °C ανά έτος, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία εκεί να έχει αυξηθεί πάνω από 2 °C την εν λόγω 30ετία.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες κατέγραψαν και σημαντική μείωση του αριθμού των ημερών παγετού σε όλη τη χώρα. Η μελέτη έδειξε επίσης αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας κατά 1,5 °C, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στο βόρειο Αιγαίο, στο Ιόνιο και γύρω από την Κρήτη. Αντίθετα, σε κάποιες περιοχές υπάρχει τάση μείωσης των βροχοπτώσεων και των ημερών με έντονες βροχές, κυρίως στην κεντρική Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Κώστας Λαγουβάρδος, τόνισε ότι αν και η βόρεια Ελλάδα δεν είναι πιο ζεστή από τη νότια, παρουσίασε ταχύτερο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας την τελευταία 30ετία. «Δεν είναι πιο ζεστή η βόρεια Ελλάδα από τη νότια, αλλά έχει γρηγορότερο ρυθμό αύξησης», εξήγησε.
Μέσα από τα ευρήματα, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η αύξηση του αριθμού των ημερών με έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρείται σχετίζεται με πιο συχνά πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, η μελέτη εκτιμά ότι οι τάσεις αυτές ενδέχεται να επιμένουν και τα επόμενα χρόνια. «Με μία πρώτη ανάγνωση των στοιχείων των τελευταίων τεσσάρων ετών, αυτό το μοτίβο συνεχίζεται», σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος.
Πηγή: ethnos.gr