Αθώωση του Ιάπωνα Ιουάο Χακαμάντα μετά από 46 χρόνια σε κελιά θανατοποινιτών

Αθώωση του Ιάπωνα Ιουάο Χακαμάντα μετά από 46 χρόνια σε κελιά θανατοποινιτών
Ιουάο Χακαμάντα/fire bred /twitter

Ο Ιάπωνας Ιουάο Χακαμάντα, ο οποίος έχει περάσει 46 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, αθωώθηκε σήμερα από το δικαστήριο της Σιζουόκα. Ο 88χρονος, που θεωρείται ο κρατούμενος με τη μεγαλύτερη χρονική διάρκεια υπό κράτηση σε κελιά θανατοποινιτών παγκοσμίως, κατηγορήθηκε το 1966 για τη δολοφονία του αφεντικού του και τριών μελών της οικογένειάς του. Η αρχική του καταδίκη σε θάνατο εκδόθηκε το 1968.

Μια αναψηλάφηση της υπόθεσης οδήγησε στην ετυμηγορία ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος. Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, ο δικαστής ανακοίνωσε ότι το δικαστήριο θεωρεί τον Χακαμάντα αθώο, πράγμα που έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους υποστηρικτές του. Πολλοί από αυτούς συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από το δικαστήριο, σχεδιάζοντας να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Ο Χακαμάντα είχε αρχικά ομολογήσει την ενοχή του, αλλά απέρριψε αυτή την ομολογία, ισχυριζόμενος ότι υπόκειται σε βία από τους ανακριτές. Το 1980, η καταδίκη του επιβεβαιώθηκε από το ιαπωνικό Ανώτατο Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του υποστήριζαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του είχαν κατασκευαστεί.

Η διαδικασία αναθεώρησης της δίκης του ήταν μακροχρόνια και δύσκολη. Αν και το 2014 το δικαστήριο είχε αποδεχτεί τις αμφιβολίες για την ενοχή του, το 2018, νέα ανατροπή είχε διαταχθεί και η απόφαση του 2014 είχε αναιρεθεί. Παρά τις προκλήσεις, οι υποστηρικτές του Χακαμάντα, συμπεριλαμβανομένης της 91χρονης αδελφής του, Χιντέκο, παρέμειναν δυναμικοί στην εκστρατεία τους για την αθώωσή του.

Ο Χακαμάντα έχει υποστεί σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες από τον μακροχρόνιο εγκλεισμό του, ζώντας συχνά σε απομόνωση και με την καθημερινή αγωνία της επικείμενης εκτέλεσής του, καθώς οι θανατοποινίτες στην Ιαπωνία ειδοποιούνται για την εκτέλεση της ποινής τους μόλις μερικές ώρες πριν συμβεί. Οι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας δεν φαίνεται να έχουν προθέσεις για την κατάργηση της θανατικής ποινής, παρά τις ανησυχίες και τις εκκλήσεις για μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Πηγή: ethnos.gr