Ελπίδες και Προκλήσεις για την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Ελπίδες και Προκλήσεις για την Επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Ποιες διεργασίες συντελούνται αυτή τη στιγμή σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης; Θα καταλήξει το αίτημα και αυτή τη φορά σε ουσιαστική πρόοδο ή για άλλη μια φορά θα παραμείνει ανεκπλήρωτο; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που τίθενται καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εκφράζει την αισιοδοξία του, αναφέροντας ότι υπάρχει διάλογος για συγκεκριμένα ζητήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη προς το OPEN/Ethnos.gr, η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται πιο ανοιχτή αυτή τη φορά, και η επαναλειτουργία της σχολής, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και 53 χρόνια, έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Ο Πατριάρχης δήλωσε ότι οι πρόσφατες συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, και άλλους αξιωματούχους, ενισχύουν την ελπίδα για περαιτέρω προόδους.

Ωστόσο, το ερώτημα αν οι συνθήκες είναι ώριμες για μια τέτοια εξέλιξη παραμένει. Στη λαμπρή εκδήλωση για τα 570 χρόνια της Μεγάλης Σχολής του Γένους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε τη σημαντικότητα του θέματος, αναφέροντας τη διαρκή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι εξελίξεις όμως κινούνται με αργούς ρυθμούς, γεγονός που εγείρει υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Παρά τον διάλογο που έχει αρχίσει, οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής διαρκούν, με τη γλώσσα των πολιτικών δηλώσεων να δείχνει συγκρατημένη.

Η πρόταση του Πατριαρχείου περιλαμβάνει την αναγνώριση της Σχολής ως Βακουφικό/Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το τουρκικό υπουργείο Παιδείας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ίδρυση πρόσθετων τμημάτων, με στόχο τη λειτουργία μεικτού πανεπιστημίου.

Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για τη μοίρα της Θεολογικής Σχολής: ο εσωτερικός παράγοντας, που συνδέεται με την ίδρυση ενός θρησκευτικού πανεπιστημίου, και ο εξωτερικός παράγοντας, που σχετίζεται με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Η επαναλειτουργία της Σχολής είναι ένα ζήτημα με σημαντική πολιτική διάσταση.

Αν και το Φανάρι επιθυμεί την επαναλειτουργία της Σχολής ως κορυφαία προτεραιότητα, οι προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική βούληση του Ερντογάν. Η μοναδική δύναμη που μπορεί να δώσει τη λύση σε αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με τις πηγές του Πατριαρχείου, είναι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: ethnos.gr