Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και οι Αμερικανοί βιώνουν ένα déjà vu που θυμίζει έντονα το 2020, καθώς το νέο κύμα παραπληροφόρησης κάνει την εμφάνισή του. Αναφορές για εκλογική νοθεία ή παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων πληθαίνουν. Η Λίζα Ντίλι, μέλος της εκλογικής επιτροπής στην Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια, σημειώνει ότι “ήταν το ίδιο σενάριο το 2016, το 2020 και τώρα το 2024”.
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, και η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών, διαγωνίζονται στήθος με στήθος, ο πρώην πρόεδρος διατυπώνει κατηγορίες πως οι Δημοκρατικοί θα επιτρέψουν στους μετανάστες να ψηφίσουν παράτυπα υπέρ της αντιπάλου του. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Bright Line Watch, οκτώ Ρεπουμπλικάνοι στους δέκα πιστεύουν σε αυτή τη θεωρία.
Η παραπληροφόρηση δεν περιορίζεται στους Ρεπουμπλικάνους. Περισσότερο από το ένα τρίτο των Δημοκρατικών συγκλονίζεται από αναφορές ότι οι απόπειρες δολοφονίας του Τραμπ ήταν σκηνοθετημένες. Οι ειδικοί αναμένονται να δουν, στις 5 Νοεμβρίου και τις επόμενες ημέρες, μία ροή παραπληροφόρησης που περιλαμβάνει παραποιημένες εικόνες και πρόωρες ανακοινώσεις νίκης. Υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις ότι θα γνωρίζουμε τον νικητή την νύχτα των εκλογών, δήλωσε ο καθηγητής δικαίου Τζάστιν Λέβιτ, προσθέτοντας ότι η διάρκεια της διαδικασίας δεν σημαίνει πως οι εκλογές είναι νοθευμένες.
Σύμφωνα με την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας των υποδομών (CISA), οι εκλογές του 2020 ήταν οι πιο αξιόπιστες στην ιστορία των ΗΠΑ. Από τις εκατομμύρια ψήφους που καταμετρήθηκαν, μόνο μερικές δεκάδες καταδίκες για απάτη αναφέρθηκαν. Η οργάνωση Brennan Center for Justice έχει επίσης δείξει ότι οι περιπτώσεις νοθείας είναι σπάνιες και οι καταδικασθέντες αντιμετώπισαν σοβαρές ποινές.
Ο Τσαρλς Στιούαρτ από το MIT πιστεύει ότι η ιδέα της εκλογικής νοθείας σε μεγάλη κλίμακα είναι γελοία, δεδομένης της προσοχής που εστιάζεται στις εκλογές. Καθένας από τους πολιτείες έχει διαφορετικούς κανόνες, αλλά όλοι έχουν εφαρμόσει αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα, η διαδικασία ελέγχεται προσεκτικά, αρχίζοντας από την υπογραφή στις επιστολικές ψήφους. Επίσης, όσοι ψήφισαν πριν από την ημέρα των εκλογών μπορούν να παρακολουθούν την ψήφο τους σε όλα τα στάδια. Οι αρχές στο Φούλτον της Τζόρτζια παρέχουν ακόμη και ζωντανές αναμεταδόσεις της καταμέτρησης των ψήφων, προκειμένου να διασφαλίσουν τη διαφάνεια και να αποτρέψουν την παραπληροφόρηση.
Η Ντίλι προτείνει στους αμφισβητίες της διαδικασίας να συμμετάσχουν ως εθελοντές, προκειμένου να διαδραματίσουν ρόλο στη δημοκρατία τους και να κατανοήσουν καλύτερα το σύστημα.
Πηγή: ethnos.gr