Ενίσχυση της Τουρκικής Στρατηγικής Στο Κέρας της Αφρικής Μέσω Συνεργασίας με τη Σομαλία

Ενίσχυση της Τουρκικής Στρατηγικής Στο Κέρας της Αφρικής Μέσω Συνεργασίας με τη Σομαλία
Oruc Reis (AP)

Η πρόσφατη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στη Σομαλία, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (25/10), ενισχύει τη στρατηγική επιρροή της Άγκυρας στο Κέρας της Αφρικής. Η συνεργασία με τη Σομαλία δεν αφορά μόνο την ενεργειακή αναζήτηση, αλλά ανοίγει νέες προοπτικές για την Τουρκία, επιτρέποντάς της να μειώσει το μεγάλο ενεργειακό της έλλειμμα.

Η Τουρκία προσδοκά ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στη Σομαλία θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού της λογαριασμού, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Με την αποδυνάμωση του ενεργειακού κόστους, η Τουρκία θα μπορέσει να διευκολύνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις και να μειώσει το βάρος στα συναλλαγματικά της διαθέσιμα.

Η αποστολή του Ορούτς Ρέις είναι αποτέλεσμα δύο συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της Σομαλίας που υπογράφηκαν στις αρχές του 2024. Αυτές περιλαμβάνουν μία συμφωνία για αμυντική και οικονομική συνεργασία, που επιτρέπει στην Τουρκία να βοηθήσει τη Σομαλία να αναπτύξει το ναυτικό της, καθώς και μια συμφωνία για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων. Το Ορούτς Ρέις έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για αναζήτηση σε 3 περιοχές των 5.000 τ.χλμ. η κάθε μία ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας.

Η ενεργειακή συμφωνία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για την Τουρκία όσο και για τη Σομαλία. Εάν οι εν λόγω κοιτάσματα είναι εμπορικά βιώσιμα, η Τουρκία μπορεί να μειώσει τον ενεργειακό της λογαριασμό και παράλληλα να ενισχύσει τις δημόσιες οικονομίες της Σομαλίας.

Πέρα από την ενεργειακή συνεργασία, η Τουρκία αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της εμπλοκής της στη Σομαλία, προσδοκώντας πολιτικά και στρατιωτικά οφέλη. Η Τουρκία έχει ήδη εδραιώσει τη στρατηγική της παρουσία στην περιοχή με τη δημιουργία της μεγαλύτερης στρατιωτικής της βάσης στο εξωτερικό, την TURKSOM, στο Μογκαντίσου, και έχει εκπαιδεύσει αρκετές εκατοντάδες Σομαλούς στρατιώτες σε διάφορους τομείς.

Επιπλέον, η Τουρκία επενδύει στη διπλωματία της στην περιοχή, ακολουθώντας τις τη εκστρατεία που είχε αναλάβει στη Λιβύη. Η τουρκική κυβέρνηση έχει μεσολαβήσει σε διπλωματικές συναντήσεις μεταξύ της Αντίς Αμπέμπα και του Μογκαντίσου και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 80 Σομαλούς διπλωμάτες τα τελευταία 15 χρόνια μέσω της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Συνολικά, η Τουρκία φαίνεται να αποκομίζει μόνο οφέλη από αυτήν τη συνεργασία και είναι έτοιμη να εντείνει τις προσπάθειές της στη Σομαλία. Πηγή: ethnos.gr