Η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου Αντιμέτωπη με Γεωπολιτική Αβεβαιότητα και Καιρικές Προκλήσεις

Η Διεθνής Αγορά Πετρελαίου Αντιμέτωπη με Γεωπολιτική Αβεβαιότητα και Καιρικές Προκλήσεις
AP Photo/Dmitry Lovetsky

Από την εκρηκτική κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι, προκύπτει έντονη ανησυχία στην αγορά πετρελαίου. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον δεξαμενοπλοίων και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε σημαντικές ανατροπές στις διελεύσεις και τις τιμές του πετρελαίου. Η Joint International Security Group (JISG) του ναυτιλιακού κλάδου έχει εκδώσει νέες οδηγίες σχετικά με τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας ότι η αποσύνδεση του Αυτόματου Συστήματος Αναγνώρισης (AIS) μπορεί να μην αποτρέψει την παρακολούθηση πλοίων από τους Χούθι. Η πρόταση να διατηρούν τα πλοία κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους υπογραμμίζει τη σημασία της ασφάλειας στη διακίνηση καυσίμων στην περιοχή.

Οι πρόσφατες ήττες της λιβυκής παραγωγής, που μειώθηκε κατά ένα μήνα το Σεπτέμβριο, έχουν προκαλέσει επιπλέον διακυμάνσεις στην αγορά. Η Λιβύη, που παράγει 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με 460.000 βαρέλια προς εξαγωγή, έχει συμβάλει στη μείωση της συνολικής παραγωγής, ενισχύοντας τις πιέσεις στις τιμές.

Το λιμάνι του κόλπου της Τάμπα στη Φλόριντα δεν υπέστη σοβαρές ζημιές από τον τυφώνα Μίλτον, ενώ το λιμάνι του Progreso στο Μεξικό προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητά του μετά από καταιγίδες. Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν την ανάγκη για σταθερότητα στις οδηγίες παραδόσεων καυσίμων σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

Προς το παρόν, η τιμή του αργού πετρελαίου κυμαίνεται, με το Brent να διαπραγματεύεται στα 76,95 δολάρια το βαρέλι και το West Texas Intermediate (WTI) στα 73,59 δολάρια. Η άνοδος των ναύλων VLCC είναι εμφανής, σπάζοντας το προηγούμενο χαμηλό και φτάνοντας έως τα 41.226 δολάρια ημερησίως, καθώς οι αγορές βγαίνουν από την καλοκαιρινή ύφεση.

Τέλος, η πιθανότητα του Ιράν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, που θα έθετε σε κίνδυνο τις ροές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, μπορεί να επηρεάσει δραματικά την αγορά και να πυροδοτήσει διεθνείς εντάσεις. Οι ιστορικές αναφορές στις κρίσεις του Σουέζ δείχνουν τη δυνατότητα ανατροπών στις εμπορικές διαδρομές, με την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις να καθίσταται επιτακτική.

Πηγή: ethnos.gr