Στο Λίβανο, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 3.000 υπήρξαν τραυματίες λόγω ταυτόχρονων εκρήξεων βομβητών που είχαν τοποθετηθεί από μέλη της Χεζμπολάχ – συμπεριλαμβανομένων μαχητών και νοσοκόμων.
Οι εκρήξεις ξεκίνησαν γύρω στις 3:30 μ.μ. (1230 GMT) στα νότια προάστια της Βηρυτού, γνωστά ως Νταχίγιε, και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, περιοχές που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ. Διήρκησαν περίπου μία ώρα, με κάποιους μάρτυρες να αναφέρουν ότι συνέχιζαν να ακούνε εκρήξεις μέχρι τις 4:30 μ.μ. (1730 GMT). Όπως αναφέρουν πηγές ασφαλείας, κάποιες εκρήξεις σημειώθηκαν αφού οι συσκευές ειδοποίησης είχαν χτυπήσει, οδηγώντας τους μαχητές να τις ελέγξουν.
Σύμφωνα με το υλικό που εξετάστηκε, οι εκρήξεις ήταν σχετικά περιορισμένες. Δύο βίντεο από κάμερες ασφαλείας δείχνουν ότι οι εκρήξεις τραυμάτισαν κυρίως το άτομο που τις φορούσε ή τους κοντινούς του. Εικόνες από νοσοκομεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν τραυματισμούς στο πρόσωπο, ακρωτηριασμένα δάχτυλα και μεγάλες πληγές.
Η υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, Mossad, φέρεται να είχε εισάγει μικρές ποσότητες εκρηκτικών υλών σε 5.000 βομβητές ειδοποιήσεων που είχαν παραγγελθεί από τη Χεζμπολάχ. Αυτές οι συσκευές, που κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν, θεωρείται ότι είχαν τοποθετηθεί στη χώρα νωρίτερα φέτος. Ο ιδρυτής της εταιρείας Gold Apollo, που παρήγαγε τις συσκευές, δήλωσε ότι αυτές δεν ήταν προϊόντα της επιχείρησής του αλλά κατασκευάστηκαν από μια ευρωπαϊκή εταιρεία με δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας.
Η Χεζμπολάχ, η οποία είναι υποστηριζόμενη από το Ιράν, δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα σχετικά με τις αιτίες των εκρήξεων και ότι το Ισραήλ θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Υπάρχουν υποψίες ότι οι εκρήξεις μπορεί να προήλθαν από υπερθέρμανση των μπαταριών των συσκευών, αλλά άλλοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ ενδέχεται να διείσδυσε στην εφοδιαστική αλυσίδα της Χεζμπολάχ.
Αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, οι οποίοι έχουν ανταλλάξει πυρά μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα. Παρόλο που μπορεί να υπάρξουν αυξανόμενες εντάσεις, πολλοί είναι επιφυλακτικοί ως προς την πιθανότητα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, πιστεύοντας ότι καμία πλευρά δεν το επιθυμεί.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου χαρακτήρισε τις εκρήξεις ως «ισραηλινή κυβερνοεπίθεση», αν και δεν προσδιορίστηκαν λεπτομέρειες. Ο υπουργός πληροφόρησης του Λιβάνου δήλωσε ότι η επίθεση παραβίασε την κυριαρχία της χώρας. Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση.
Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα συμπτώματα των τραυματισμένων δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις παλιές περιπτώσεις αστοχίας μπαταριών, γεγονός που ενισχύει την υποψία ότι κάτι άλλο συνέβη. Οι ισραηλινές δυνάμεις πληροφοριών είχαν χρησιμοποιήσει πριν εκρηκτικά σε προσωπικά τηλέφωνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι παρόμοιες τεχνικές θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί.
Πηγή: ethnos.gr