Καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξάνεται, το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρά διλήμματα σχετικά με την απάντηση του στην Τεχεράνη. Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανότητα επιθέσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αν και πολλά υποδηλώνουν ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αδύνατη χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν σε ασκήσεις προσομοίωσης, με στόχο την εκπαίδευση για μια ενδεχόμενη επιχείρηση κατά του Ιράν.
Οι προθέσεις του Ισραήλ δεν είναι καθόλου σαφείς, ενώ οι αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά του να προκαλέσει σημαντική ζημιά στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις παραμένουν. Σημαντικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που υπάρχουν, και οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου φαίνεται να ανησυχούν μήπως οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να προχωρήσουν σε ενέργειες χωρίς την αμερικανική υποστήριξη.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει επισημάνει τη σημασία της αναλογικότητας στην απάντηση των Ισραηλινών κατά των ιρανικών επιθέσεων. Ενδέχεται αρχικά να επικεντρωθούν σε στρατιωτικές βάσεις και κατασκευές πληροφοριών, ενώ όλα δείχνουν ότι οι επιθέσεις κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων παραμένουν απίθανες.
Αφενός, υπάρχει εσωτερική πίεση στο Ισραήλ για να αδράξει την ευκαιρία να χτυπήσει το Ιράν, αφού αναλυτές και πολιτικοί το θεωρούν στρατηγική ευκαιρία. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ τόνισε πρόσφατα ότι η ώρα έχει έρθει για την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Αφ’ ετέρου, οι αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια θα μπορούσε να αποβεί αναποτελεσματική και να κλιμακώσει την κατάσταση στη περιοχή. Ο στρατηγός Frank McKenzie, πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι πυρηνικοί στόχοι είναι εξαιρετικά δύσκολα επιθέσιμοι και υπάρχουν πιο ευχάριστοι και αποδοτικοί στόχοι.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ισραήλ είναι εδώ και χρόνια επικεντρωμένος στη Χεζμπολάχ, με την ένταση να επικεντρώνεται πλέον στους πυρηνικούς σχεδιασμούς του Ιράν. Όλη η προσοχή στρέφεται στο Νατάνζ, το κύριο εργοστάσιο πυρηνικού εμπλουτισμού, το οποίο έχει γίνει αντικείμενο στρατηγικών σχεδίων του Ισραήλ για καταστροφή.
Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για το μέλλον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος εντείνονται. Υπάρχουν αναφορές ότι η Ρωσία παρέχει τεχνική βοήθεια στο Ιράν, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα των ιρανικών πυρηνικών προγραμμάτων. Η ζημιά που υπέστη η Χεζμπολάχ επιπλέον μπορεί να κάνει το Ιράν να αισθανθεί πιο ευάλωτο.
Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στη σκέψη ότι εάν το Ιράν νιώσει ότι είναι σε μειονεκτική θέση, η επιδίωξή του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να επιταχυνθεί, ώστε να εξασφαλίσει ένα μέσο αποτροπής απέναντι στο Ισραήλ. Σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί και οι αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο ωθούν προς αβέβαιες κατευθύνσεις.
Πηγή: ethnos.gr