Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαίωσαν εκ νέου τον ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ο Τατάρ τόνισε ότι η κυριαρχική ισότητα και η ισότιμη διεθνής παρουσία είναι θεμελιώδη δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και ότι καμία διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμφωνία της Άγκυρας.
Μεταξύ άλλων, ο Τατάρ ανέφερε: «Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μόνο αν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική μας ισότητα». Σημείωσε επίσης ότι η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Maria Holguin, είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος για διαδικασία διαπραγματεύσεων, καταδεικνύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις, ο Τατάρ αποκάλυψε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα συνεννοηθούν για την επόμενη συνάντηση, προσδιορίζοντας ότι η διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ευρύτερη συνάντηση. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η ιδέα της λύσης δύο κρατών παραμένει επίκαιρη και ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εργάζεται επίσης πάνω σε αυτό το θέμα.
Ο Τατάρ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και στη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων, προτείνοντας μάλιστα να συναντηθούν στην Κύπρο για να εξετάσουν τη δυνατότητα αύξησης του εμπορίου, αναφερόμενος συγκεκριμένα στο άνοιγμα της πύλης του Haspolat. Ανέφερε ότι και ο Χριστοδουλίδης συμφώνησε σε αυτή την κατεύθυνση.
Σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, ο Τατάρ υπογράμμισε την ανάγκη να παραδεχτούν οι θεσμοί της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” ως συνομιλητές στη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι η αποδοχή αυτής της συμμετοχής είναι κρίσιμη. Ωστόσο, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να καλύψει όλα τα απαραίτητα έξοδα για την ανάπτυξη της Κύπρου και ότι η σύνδεση με την Τουρκία μέσω της “Βόρειας Κύπρου” θα αποτελούσε μια πιο λογική προσέγγιση.
Κλείνοντας, ο Τατάρ επισήμανε ότι η επερχόμενη συνάντηση με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι σημαντική για το μέλλον του Κυπριακού, θέτοντας το πλαίσιο των αντιπαραθέσεων που θα εξελιχθούν. Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Τουρκίας είναι κλειδί για την επίλυση του ζητήματος, καθώς, χωρίς αυτή, η διαδικασία είναι περίπου αδύνατη.
Πηγή: ethnos.gr