Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει νέες ρυθμίσεις που αφορούν το κάπνισμα και το άτμισμα. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η απαγόρευση του τσιγάρου, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού, σε εξωτερικούς χώρους όπως ταράτσες καφετεριών, στάσεις λεωφορείων και ζωολογικούς κήπους.
Όπως προκύπτει από το σχέδιο που έχει διαρρεύσει στο Euronews, η ΕΕ θα προτείνει την επέκταση των ήδη υφιστάμενων απαγορεύσεων σε εξωτερικούς χώρους, καλύπτοντας επίσης και καινοτόμα προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη. Οι νέες ρυθμίσεις, που αναμένεται να εγκριθούν από το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, στοχεύουν στη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, επαγγελματικούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Βασικό σημείο της πρότασης είναι η συμπερίληψη και των υπαίθριων χώρων, οι οποίοι μέχρι σήμερα ρυθμίζονται κατά περίπτωση από τα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές, οι χώρες θα πρέπει να καθορίσουν περιοχές όπως ταράτσες, μπαλκόνια και βεράντες που συνδέονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, ως ζώνες απαγόρευσης του καπνίσματος.
Οι κόμβοι δημόσιων συγκοινωνιών, όπως οι στάσεις λεωφορείων και τα αεροδρόμια, θα περιλαμβάνονται επίσης στις περιοχές όπου θα ισχύει η απαγόρευση, ενώ το κάπνισμα θα απαγορεύεται σε υπαίθριους χώρους που σχετίζονται με νοσοκομεία και γηροκομεία. Επιπλέον, οι χώροι αναψυχής με παιδιά, όπως παιδικές χαρές και κολυμβητικές δεξαμενές, θα αποτελούν επίσης ζώνες χωρίς καπνό.
Η τελευταίας μορφής του σχεδίου της Επιτροπής επιδιώκει να απομακρύνει όλα τα αερολύματα από δημόσιους χώρους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση σε βλαβερές χημικές ουσίες. Επισημαίνεται ότι η καταστολή των νέων προϊόντων καπνού, τα οποία προβάλλονται ως ασφαλέστερες επιλογές, γίνεται σε απάντηση των ανησυχιών γύρω από τις επιπτώσεις τους στην υγεία.
Η Επιτροπή στοχεύει στην επίτευξη μίας «γενιάς χωρίς κάπνισμα» έως το 2040, με τη μείωση της χρήσης καπνού κατά 30% μέχρι το 2025 και στη μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που καπνίζει σε μόλις 5%. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών το 2009-2012, είχε παρατηρηθεί ήδη μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.
Οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικές, προσφέρουν ένα πλαίσιο για τις χώρες μέλη στην κατεύθυνση νέων προσπαθειών κατά του καπνίσματος και της σχετιζόμενης με αυτό επιδημίας του καρκίνου.
Πηγή: ethnos.gr