Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές της Λιθουανίας και προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές της Λιθουανίας και προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας
Νικητές οι Σοσιαλδημοκρατές στη Λιθουανία (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) κέρδισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία, ωστόσο δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας μόλις 52 από τις 141 έδρες. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί την ανάγκη για συζητήσεις με μικρότερες πολιτικές δυνάμεις με στόχο τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Η κυβερνώσα συντηρητική παράταξη Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD), με επικεφαλής την απερχόμενη πρωθυπουργό Ινγκρίντα Σιμονίτε, κατέχει τη δεύτερη θέση με 28 έδρες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα: την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία (DSVL), που εξασφάλισε 14 έδρες, και την Ένωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων (LVZS), που συγκέντρωσε 8 έδρες. Ένας τέτοιος συνασπισμός θα προσφέρει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η επικεφαλής του LSDP, Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε, δήλωσε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ο λαός της Λιθουανίας επιθυμεί την αλλαγή, χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική κυβέρνηση». Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής του TS-LKD, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, αναγνώρισε την ήττα και συνεχάρη τους Σοσιαλδημοκράτες για την επιτυχία τους.

Το νεοσύστατο λαϊκιστικό κόμμα Nemuno Ausra (NA), που ηγείται ο Ρεμίγκιγιους Γιεμαϊτάιτις, προκάλεσε ενδιαφέρον καταλαμβάνοντας 20 έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Πέρυσι, ο Γιεμαϊτάιτις είχε παραιτηθεί από βουλευτής λόγω των επικρίσεων που δέχθηκε για αντισημιτικά σχόλια, στα οποία απάντησε επικαλούμενος την κριτική του προς την ισραηλινή κυβέρνηση για την πολιτική της στη Λωρίδα της Γάζας.

Μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλή τους Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να φέρει αλλαγές σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, αν και δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές στην εξωτερική πολιτική. Το LSDP είχε ξεκαθαρίσει προεκλογικά την υποστήριξή του στην Ουκρανία και την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στις ρωσικές απειλές. Η εθνική ασφάλεια παραμένει θέμα μεγάλης ανησυχίας στη Λιθουανία, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και με τη Λευκορωσία, τον στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές ανήλθε στο 41%.
Πηγή: ethnos.gr