Ο Επικείμενος Κίνδυνος Λειψυδρίας για την Παγκόσμια Διατροφή και η Αναγκαιότητα Συντονισμένης Δράσης

Ο Επικείμενος Κίνδυνος Λειψυδρίας για την Παγκόσμια Διατροφή και η Αναγκαιότητα Συντονισμένης Δράσης
Επισιτιστική κρίση/AP

Προβλέπεται ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα απειληθεί σε μεγάλο βαθμό την επόμενη 25ετία λόγω της λειψυδρίας, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτάται το γλυκό νερό, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού αναφέρει ότι περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ήδη αντιμετωπίζει λειψυδρία, και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί με την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης.

Η έκθεση της επιτροπής εκτίθεται σε 194 σελίδες, παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη που εξετάζει όλες τις πτυχές της κρίσης του νερού. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν υποτιμήσει την ποσότητα νερού που απαιτείται για μια αξιοπρεπή ζωή. Ενώ δηλώνεται ότι απαιτούνται 50 έως 100 λίτρα ημερησίως για την υγεία και την υγιεινή, στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου 4.000 λίτρα για ασφαλή διατροφή και καλή ποιότητα ζωής.

Ο Tharman Shanmugaratnam, πρόεδρος της Σιγκαπούρης και συμπρόεδρος της επιτροπής, τονίζει την ανάγκη συνεργασίας των χωρών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων προτού είναι πολύ αργά. Υποδεικνύει τη σημασία της αποτελεσματικής χρήσης του νερού και της πρόσβασης σε αυτό για όλες τις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων.

Η έκθεση αποκαλύπτει μια σοβαρή κρίση νερού, με περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια να στερούνται επαρκούς αποχέτευσης. Κάθε μέρα, 1.000 παιδιά καταλήγουν λόγω της έλλειψης ασφαλών πηγών νερού. Χωρίς δράση, αναμένεται ότι μέχρι το 2050 οι αναταραχές στο νερό θα μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 8% και οι φτωχές χώρες θα υποστούν απώλειες μέχρι 15%.

Τα ευρήματα της έκθεσης θέτουν επίσης την κλιματική κατάρρευση ως έναν πυρήνα αιτίων επιδείνωσης της λειψυδρίας, καθώς η ξηρασία και οι πλημμύρες γίνονται πιο συχνές. Κάθε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ενισχύει τον υδρολογικό κύκλο και αποδιαρθρώνει τη βάση του. Η υπερκατανάλωση νερού από βιομηχανίες και αγρότες, καθώς και η περιβαλλοντική καταστροφή, επιδεινώνουν την κρίση.

Η ανισότητα στην πρόσβαση στο νερό είναι επίσης ανησυχητική, όπου οι φτωχότεροι πληθυσμοί συχνά πληρώνουν υψηλές τιμές για βρώμικο νερό. Υπάρχει ανάγκη για μια ρεαλιστική τιμολόγηση του νερού, που να αποφεύγει τις επιβλαβείς επιδοτήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των πηγών νερού.

Κλείνοντας, η έκθεση καλεί για παγκόσμιο σύμφωνο σχετικά με το νερό, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του ως παγκόσμιο κοινό αγαθό. Τα αναπτυσσόμενα έθνη πρέπει να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση προκειμένου να υποστηριχτούν στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων που είναι θεμελιώδη για τον υδρολογικό κύκλο.

Πηγή: ethnos.gr