Ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς Σημαντικές στιγμές και εξελίξεις

Ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς Σημαντικές στιγμές και εξελίξεις
Κατάπαυση πυρός στη Γάζα/ AP

Δέκα σημαντικές εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ο οποίος ξεκίνησε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, αναδεικνύουν τις σοβαρές συνέπειες της σύγκρουσης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που έχουν αξιολογηθεί ως αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, πάνω από 41.400 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία εκατοντάδες μασουλευτές της οργάνωσης διείσδυσαν στην επικράτεια και προκάλεσαν μακελειό, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 1.205 Ισραηλινών, κυρίως αμάχων. Σαράντα-ένας Παλαιστίνιοι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, όπου οι κρατούμενοι αριθμούν πλέον 97, με 33 να έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Στις 13 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι της Πόλης της Γάζας καλούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή λόγω των εκτεταμένων βομβαρδισμών. Η μεγάλη πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εκτοπιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Εν τω μεταξύ, στις 27 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ξεκινά χερσαία εκστρατεία, με σημαντικές αεροπορικές επιδρομές και τον έλεγχο στρατηγικών σημείων.

Η εκεχειρία που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου επέτρεψε την απελευθέρωση 80 ομήρων και 240 Παλαιστίνιων, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια διευκολύνθηκε από την Αίγυπτο, αν και οι ανάγκες παραμένουν κρίσιμες. Έτσι, με την επανέναρξη των εχθροπραξιών, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις στρατιωτικές επιθέσεις στη νότια Γάζα.

Από τις αρχές Μαρτίου 2024, διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αρχίζουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ στις 1 Απριλίου, ισραηλία επίθεση σκοτώνει επτά εργαζομένους της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen. Στις 13 Απριλίου, το Ιράν εξαπολύει μια χωρίς προηγούμενο επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ανταγωνιζόμενο την σε εξέλιξη από το Ισραήλ επιθετικότητα.

Στις 20 Ιουλίου, το Ισραήλ βομβαρδίζει το στρατηγικό λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη, μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, από ισραηλινό πλήγμα. Ο πόλεμος έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις στα ισραηλινολιβανικά σύνορα, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ επηρεάζουν την κατάσταση.

Στις 28 Αυγούστου, το Ισραήλ ξεκινά στρατιωτική επιχείρηση στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης, και το ΟΗΕ ζητά τον τερματισμό αυτής. Παρά τις πιέσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει ανυποχώρητος. Οι επιθέσεις με παγιδευμένα εκρηκτικά διογκώνουν τους φόβους για έναν ένοπλο διεθνή πόλεμο.

Το παραπάνω οδηγεί σε αυξανόμενη ανασφάλεια στην περιοχή καθώς οι επιπτώσεις της σύγκρουσης συνεχίζουν να εντείνονται, και οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός φαίνεται να είναι μακριά από τον ορίζοντα. Πηγή: ethnos.gr