Ομοιότητες και Διαφορές στη Ρητορική Ιμάμογλου και Ερντογάν στην Εξωτερική Πολιτική

Ομοιότητες και Διαφορές στη Ρητορική Ιμάμογλου και Ερντογάν στην Εξωτερική Πολιτική
Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν – Ιμάμογλου / ethnos.gr

Διαπιστώνεται μια σύμπλευση στην εξωτερική πολιτική μεταξύ του Έκρεμ Ιμάμογλου και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τη μόνη διαφορά ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εκφράζει τις απόψεις του με πιο ήπιο ύφος. Οι θέσεις του Ιμάμογλου που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Τούρκων επιχειρηματιών «TUSIAD Bosphorus Meetings Meeting» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μετανάστευση και τις περιφερειακές συγκρούσεις ταυτίζονται σχεδόν πλήρως με εκείνες της κυβέρνησης Ερντογάν. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι η ουσία της εξωτερικής πολιτικής παραμένει “κρατικοδίαιτη”, ανεξαρτήτως κομματικών διαφορών.

Ο Ιμάμογλου εξέφρασε έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμπεριφορά της απέναντι στους πολέμους στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία. Τόνισε την ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι διπλοί κανόνες στην επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων, αναφέροντας ότι μια συνεπής και δίκαια λειτουργία των μηχανισμών του διεθνούς δικαίου και της δικαιοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην ειρηνευτική προσπάθεια.

Η κριτική του δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, η διατύπωση των απόψεών του σχετικά με τη μετανάστευση είναι επίσης παρόμοια, με επανάληψη των αιτημάτων για δίκαιη κατανομή των βαρών. Αν και διατηρεί ένα ήπιο ύφος, αποφεύγει τις εθνικιστικές ρητορικές.

«Η ΕΕ, όπως είχε φανταστεί η ιδρυτική της επιτροπή, ήταν ένα σχέδιο παγκόσμιας ειρήνης, ωστόσο δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις κρίσεις, γεγονός που εντείνει τη δυσπιστία μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ» ανέφερε ο Ιμάμογλου. Έκανε λόγο για περιορισμένες σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ που εστιάζονται πλέον στην παράτυπη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, προειδοποιώντας ότι τα θέματα όπως ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης είναι αδιέξοδα για πολιτικούς λόγους. Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπονομεύει την εμπιστοσύνη του τουρκικού λαού στην Ένωση και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Ιμάμογλου επεσήμανε ότι «Το βάρος της παράτυπης μετανάστευσης και των προσφύγων δεν πρέπει να βαρύνει μόνο χώρες όπως η Τουρκία, αλλά αποτελεί κοινή ευθύνη όλων των εθνών». Ανέφερε τη σημασία της διαχείρισης των παγκόσμιων μεταναστευτικών κυμάτων και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ζητήματος στην τουρκική κοινωνία, που επιθυμεί να μειώσει την παρουσία προσφύγων και μεταναστών στην καθημερινότητά της.

Πηγή: ethnos.gr