Η κριτική από την Τουρκία σχετικά με τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη για την ωρίμανση των όρων με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν άργησε να εκφραστεί. Οι απόψεις προήλθαν κυρίως από ακραίους κύκλους, όπως ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος έχει συνδέσει τη φήμη του με το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Χαρακτήρισε τη δήλωση «επικίνδυνη» για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και ζήτησε άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Γκιουρντενίζ, οι πληροφορίες για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προέρχονται από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και όχι από επίσημες τουρκικές πηγές. Άφησε ανοιχτά ερωτήματα για την τουρκική κυβέρνηση, όπως αν πρόκειται να γίνουν παραχωρήσεις σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και πώς θα καθοριστεί η ΑΟΖ χωρίς να ξεκαθαριστεί το καθεστώς των 153 νησιών στο Αιγαίο.
Αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία της Τουρκίας να συνεχίσει τις έρευνες ή γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, κάνοντας λόγο για πιέσεις από διεθνείς παράγοντες. Τόνισε την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, ειδικά ενόψει της δυνατότητας επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια που κρατά η Ελλάδα.
Η πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και τα νησιά γίνεται αντικείμενο σφοδρής κριτικής και από τον εκπρόσωπο του κόμματος Νίκης, Αζμί Καραμαχμούτογλου. Κατήγγειλε την αδιαφανή πολιτική του κυβερνώντος κόμματος και την αποτυχία της Άγκυρας να αντιδράσει στην «κατοχή» των νησιών από την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Ο Καραμαχμούτογλου εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την εγκαθίδρυση αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, λέγοντας ότι η Τουρκία αντελήφθη το θέμα μόλις η βάση εγκαταστάθηκε. Επιπλέον, δήλωσε ότι η έλλειψη αντίδρασης από την τουρκική κυβέρνηση επιτρέπει στην Ελλάδα να επιδιώκει τις διεκδικήσεις της χωρίς αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.
Συμπερασματικά, οι δηλώσεις και οι δράσεις της Τουρκίας στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην Κύπρο υπογραμμίζουν μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία για τη διατήρηση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, εν μέσω εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων. Πηγή: ethnos.gr