Σε πρόσφατη αποκάλυψη του CNN, έρχονται στο φως σοκαριστικές πρακτικές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρήση Παλαιστινίων ως ανθρώπινες ασπίδες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ενός στρατιώτη των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) και πέντε πρώην Παλαιστίνιων κρατουμένων, οι στρατιώτες αναγκάζουν τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν σε σπίτια ή σήραγγες που υποπτεύονται ότι μπορεί να περιέχουν εκρηκτικά, προκειμένου να μην εκτεθούν οι ίδιοι σε κίνδυνο.
Ο στρατιώτης περιγράφει πώς η πρακτική αυτή, που ονομάστηκε «πρωτόκολλο κουνουπιών», ήταν διαδεδομένη και χρησιμοποιούνταν ευρέως από τις ισραηλινές μονάδες. Εξηγεί ότι, εφόσον κρίνουν ένα κτίριο επικίνδυνο, στην αρχή χρησιμοποιούσαν σκύλους ή άνοιγαν τρύπες με θωρακισμένα οχήματα. Ωστόσο, μια μέρα, ένας αξιωματικός τους παρουσίασε δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους, υποδεικνύοντας να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες για να ελέγξουν κινδύνους στο πεδίο.
Η σοκαριστική αυτή πρακτική έχει επιβεβαιωθεί και από τις καταθέσεις άλλων Παλαιστίνιων που έχουν βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις. Ο Mohammad Saad, 20 ετών, ανέφερε ότι μετά τη σύλληψη του από τον ισραηλινό στρατό, κρατήθηκε για 47 ημέρες και χρησιμοποιήθηκε σε αναγνωριστικές αποστολές. Ανάμεσα στους κρατούμενους που χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες υπήρχε και ο 17χρονος Mohammad Shbeir, ο οποίος θυμάται ότι κρατήθηκε αμέσως αφού οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιτέθηκαν στο σπίτι του, σκοτώνοντας τον πατέρα και την αδελφή του.
Η οργάνωση Breaking the Silence παρείχε στο CNN φωτογραφίες που καταδεικνύουν τη χρήση Παλαιστίνιων ως ανθρώπινες ασπίδες από τον ισραηλινό στρατό. Παρά τις μαρτυρίες αυτές, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι οδηγίες τους απαγορεύουν τη χρήση κρατουμένων πολιτών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η προσφυγή στο διεθνές δίκαιο αποδεικνύει ότι η πρακτική είναι παράνομη και έχει κατακριθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, ενώ οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 42.000 Παλαιστίνιων στη Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, με τα περισσότερα θύματα να είναι άμαχοι. Ο στρατιώτης που κατέθεσε για την πρακτική αυτή σχολίασε ότι είναι εξαιρετικά οδυνηρό να βλέπει τον δικό του στρατό να καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους, προειδοποιώντας για τις συνέπειες αυτών των ενεργειών.
Πηγή: ethnos.gr