Το 2006 σημειώνεται μια σημαντική καμπή στην ιατρική ιστορία της Ελλάδας, καθώς εισάγεται για πρώτη φορά η ρομποτική χειρουργική στο πλαίσιο των νοσοκομείων της χώρας και της Νότιας Ανατολικής Ευρώπης. Ο Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, και ο πρωτοπόρος Γενικός Χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, με τον τελευταίο να πραγματοποιεί την παρθενική ρομποτική επέμβαση χολοκυστεκτομής, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής καινοτομίας στην χειρουργική επιστήμη.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, με ήδη πολυάριθμη εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική, προχώρησε στην εξειδίκευση της ρομποτικής χειρουργικής. Από το 2006 μέχρι σήμερα, έχει εκτελέσει πάνω από 5.000 επεμβάσεις με το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο χρήστη της ρομποτικής γενικής χειρουργικής στην Ευρώπη.
Η πορεία του Δρ. Κωνσταντινίδη στην ιατρική ξεκίνησε το 1991, όταν επέστρεψε από τις ΗΠΑ και ανέλαβε να δημιουργήσει και να διευθύνει τον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Εφαρμογών Laser στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Λόγω της εξειδίκευσής του, επιλέχθηκε να είναι ο πρώτος χειρουργός παγκοσμίως που εφαρμόζει τη ρομποτική χειρουργική μέσω μίας μόνο τομής, γεγονός που υπογραμμίζει τη θέση του ως ηγέτη στον τομέα αυτό.
Η ρομποτική χειρουργική είναι το επόμενο βήμα στην πρόοδο της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, πραγματοποιούμενη μέσω μικρών τομών. Αυτό επιτρέπει την ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των γύρω ιστών, προσφέροντας στον ασθενή γρηγορότερη ανάρρωση και λιγότερο πόνο μετά την επέμβαση. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο μεθόδων έγκειται στον χειρισμό των εργαλείων: ενώ ο χειρουργός στη λαπαροσκοπική χρησιμοποιεί τα εργαλεία απευθείας, στην ρομποτική το χειρισμό τους αναλαμβάνει μέσω μιας κονσόλας.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι πολλά. Αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που εξασφαλίζει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη ανάρρωση και ελάχιστη απώλεια αίματος. Ακόμη, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επιπλοκών και προσφέρει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Μια σημαντική προσθήκη είναι η ακρίβεια στις κινήσεις του χειρουργού, καθώς και η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης του χειρουργικού πεδίου, διευκολύνοντας την προετοιμασία της επέμβασης με τη χρήση των εικόνων των εσωτερικών οργάνων.
Σήμερα, ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής του Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ενώ παράλληλα είναι Πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής και Καθηγητής Χειρουργικής σε διεθνή πανεπιστήμια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκπαίδευση των νέων χειρουργών.
Πηγή: ethnos.gr