Χαμηλότερη αναμένεται να είναι εφέτος η τιμή του ελαιολάδου στα κατάστηματα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το 2023. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η φετινή ελαιοκομική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 220-230 χιλιάδων τόνων, γεγονός που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στην αγορά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο είχε προκληθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά και από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες που επηρέασαν τις παραγωγές στην περιοχή της Μεσογείου. Ο κ. Οικονόμου προβλέπει ότι αυτές οι συνθήκες θα βελτιωθούν και οι τιμές θα υποχωρήσουν.
Οι παραγωγοί ήδη πληρώνονται περίπου 8 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρσι, δεν είναι δυνατόν ο παραγωγός να λαμβάνει την ίδια τιμή. Η μείωση της τιμής θα συμβάλλει ώστε το ελαιόλαδο να επανέλθει στο καθημερινό τραπέζι των οικογενειών, οι οποίες πέρυσι είχαν στραφεί σε εναλλακτικά προϊόντα, όπως ηλιέλαιο ή σπορέλαια, λόγω της οικονομικής πίεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η υποχώρηση της κατανάλωσης σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αγγίζει το 18%-20% και αποδίδεται στην αύξηση των τιμών καθώς και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Για να επανέλθει το ελαιόλαδο στις προτιμήσεις των Ελλήνων, είναι απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης για τα οφέλη του προϊόντος στην υγεία.
Υπογραμμίζει επίσης ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί και το ελαιόλαδο να πωλείται τυποποιημένο και όχι χύμα, καθώς συχνά η χύμα πώληση περιλαμβάνει νοθευμένα προϊόντα. Σύμφωνα με αυτόν, εάν γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι όροι ανταγωνισμού θα αρχίσουν να λειτουργούν πιο σωστά, ενώ καταλήγει ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές και δράσεις προώθησης του ελαιολάδου.
Πηγή: ethnos.gr