Κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκαν διευκρινίσεις για τα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την επιτυχία του πρώτου προγράμματος «Σπίτι μου», μέσω του οποίου περισσότεροι από 9.000 πολίτες θα αποκτήσουν την κατοικία τους με δόση δανείου χαμηλότερη από το ενοίκιο. «Δημιουργούμε το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2” με 2 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε.
Σε συγκριση με το πρώτο πρόγραμμα, οι επιλέξιμοι δικαιούχοι στο «Σπίτι μου 2» είναι άτομα ηλικίας 25 έως 50 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια που έχουν διευρυνθεί. Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και για ζευγάρια το όριο ανέρχεται στις 28.000 ευρώ. Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν εισοδηματικό όριο 31.000 ευρώ, δηλαδή 4.000 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο πρόγραμμα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προέγκριση για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» θα ισχύει μέχρι την εξάντληση των πόρων, παρέχοντας στους αιτούντες περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αγοράς σπιτιού.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου και εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περίπου 20.000 πολίτες. Το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με το υπόλοιπο ποσό να προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο.
Επιπλέον, εξετάστηκε το νέο πρόγραμμα άτοκων δανείων «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που θα χρηματοδοτήσει ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα διατεθούν 400 εκατομμύρια ευρώ για δάνεια έως 25.000 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και με ορίζοντα αποπληρωμής 3 έως 7 χρόνια.
«Περί oczekuje> μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα αυτό», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να βγουν στην αγορά περισσότερα κλειστά σπίτια μέσω επιδοτήσεων. Παράλληλα, οι προσπάθειες για τη χάραξη μίας συνολικής πολιτικής για τη στέγη συνεχίζονται.
Σημειώθηκε ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 1» ενεργοποιήθηκε τρεις μήνες μετά τη νομοθέτησή του, με 9.155 οριστικές υπαγωγές και εκταμιεύσεις δανείων που ξεπέρασαν τις 7.100. Το 81% των πιστώσεων αφορούσε δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
Πηγή: ethnos.gr