Μεταρρύθμιση στα προνοιακά επιδόματα και νέα κριτήρια επιλεξιμότητας

Μεταρρύθμιση στα προνοιακά επιδόματα και νέα κριτήρια επιλεξιμότητας
Χρήματα (Pixabay)

Σε συνέντευξή της, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε για τη μεταρρύθμιση όσον αφορά τα προνοιακά επιδόματα, αναφέροντας την ανάγκη να συμπεριληφθούν και περιουσιακά στοιχεία – ακίνητα και κινητά – στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, πέρα από τα εισοδηματικά στοιχεία. Όπως τόνισε, στόχος είναι η επίτευξη μιας «συμφωνίας ειλικρίνειας» με τον πολίτη, προκειμένου η Πολιτεία να στήριξε εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.

Η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας ότι η εικόνα ενός δικαιούχου επιδομάτων που διαθέτει πολυτελή σπίτια και υψηλές καταθέσεις δεν ανταγωνίζεται τον στόχο προώθησης της κοινωνικής στήριξης. «Θέλουμε να εντοπίσουμε τους δικαιούχους που αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους υπό την κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, με την ένταξη των κριτηρίων περιουσίας, ενδέχεται δύο στους δέκα δικαιούχους να χάσουν το επίδομα, αν και για τους υπόλοιπους δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί στους ευάλωτους, όπως άτομα με αναπηρία και οικογένειες με παιδιά, ενώ τονίστηκε ότι το κονδύλι ενισχύθηκε κατά 70 εκατ. ευρώ για την αύξηση των επιδομάτων.

Στο πλαίσιο των ετήσιων εξελίξεων, η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα εφαρμοστεί πανελλαδικά η προπληρωμένη κάρτα για τα προνοιακά επιδόματα, πλην ορισμένων κατηγοριών όπως τα επιδόματα αναπηρίας, με στόχο τη διαφάνεια και τη μείωση της μαύρης οικονομίας. Τα νέα κριτήρια και τα ποσά των επιδομάτων αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή το 2025, ενώ για τον Ιανουάριο έχει προγραμματιστεί η έναρξη του προγράμματος ‘Αναβαθμίζω το σπίτι μου’ που επιδιώκει την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Η υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα προσφέρει άτοκα δάνεια σε 20.000 δικαιούχους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, θα έχει μεγάλη αποδοχή.

Πηγή: ethnos.gr