Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στους τέσσερις άξονες που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Οι στοχεύσεις αυτών των μέτρων είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και η τόνωση της εξωστρέφειας, βελτιώνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα, τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης των εξαγωγών και της εγχώριας παραγωγής, καθώς και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον τομέα. Στόχος είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγής με αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας, καθώς και το rebranding των ελληνικών προϊόντων.
Αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο Αγροτικό Πετρέλαιο, τόνισε ότι had καταργηθεί το 2016 και η κυβέρνηση έχει επιστρέψει το 50% του ΕΦΚ σε αγρότες τα τελευταία τρία χρόνια, με συνολικό ποσό άνω των 250 εκατ. ευρώ. Από το 2025, θα εφαρμοστεί μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.
Όπως σημείωσε, οι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, με στόχο να μειωθεί το κόστος παραγωγής μέσω μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του ΕΦΚ, ενώ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί χα περιθώριο διαβούλευσης με την ΕΘΕΑΣ και τους Κοινωνικούς Φορείς.
Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτά ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ και αφορούν 26.000 ακίνητα. Το μέτρο στοχεύει στη στήριξη συνεργατικών σχημάτων και βιώσιμων συνεταιρισμών, προσφέροντας νέες λύσεις χρηματοδότησης και βιώσιμες ρυθμίσεις για τα αγροτικά δάνεια.
Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις και εξοφλήσεις οφειλών, διαγραφή μέρους αυτών και προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών. Παράλληλα, θα υπάρχει και σύνδεση με καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα, όπως οι συμβολαιακές κάρτες.
Επιπλέον, από τη ΔΕΘ τονίστηκε η ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, με στόχο την αύξηση παραγωγής και την εξοικονόμηση πόρων. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα προέλθει από το ΠΑΑ.
Δικαιούχοι θα είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και αγροτικοί συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών. Η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει να αξιοποιήσει αδρανείς εκτάσεις για αγροτική χρήση, προκειμένου να ενισχυθούν αναπτυξιακοί και κοινωνικοί στόχοι.
Συνολικά, μέσω των μέτρων αυτών, το υπουργείο στοχεύει να βελτιώσει την παραγωγικότητα του πρωτογενούς τομέα και να συμβάλει στην εθνική οικονομία και την κοινωνία.
Η κατάσταση που επικρατούσε το 2019 στον πρωτογενή τομέα μπορεί να συγκριθεί με την παρούσα πραγματικότητα το 2023, καθώς έχουν σημειωθεί σημαντικά πλεονάσματα και αύξηση στις εξαγωγές προϊόντων. Η στήριξη από το κράτος και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να φέρουν περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα.
Πηγή: ethnos.gr