Εκπαίδευση στη Τεχνητή Νοημοσύνη για Δικηγόρους και Φοιτητές Νομικής στην Ελλάδα

Εκπαίδευση στη Τεχνητή Νοημοσύνη για Δικηγόρους και Φοιτητές Νομικής στην Ελλάδα
Eurokinissi

Στους «ψηφιακούς χώρους» αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι ενεργοί δικηγόροι, αλλά και οι φοιτητές νομικών τμημάτων από όλη τη χώρα, προκειμένου να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στον τομέα της νομικής. Αυτό το πρόγραμμα είναι το πρώτο της φύσης του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο τη διασύνδεση της ΤΝ και της δικηγορίας.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες ECTS και έχει συνολική διάρκεια 250 ωρών. Αρθρώνεται σε οκτώ ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν θεματολογία όπως οι βασικές αρχές της ΤΝ, εφαρμογές του ChatGPT στην νομική πρακτική, καθώς και τις νομικές και κανονιστικές προκλήσεις που αναφύονται από τη χρήση της.

Η πρακτική εκπαίδευση που προσφέρει το σεμινάριο διευκολύνει τους δικηγόρους στη βελτίωση της καθημερινής τους εργασίας. Με τη βοήθεια εργαλείων όπως το ChatGPT, μπορούν να αναλύουν νομικά κείμενα και να διεξάγουν έρευνες οικονομημένα, εξοικονομώντας χρόνο και αυξάνοντας την αποδοτικότητα τους. Η χρήση τεχνολογιών όπως το Perplexity.ai και το Consensus.app διευρύνει τη δυνατότητα ανάλυσης μεγάλων όγκων δεδομένων, προσφέροντας ταυτόχρονα ταχύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες και πιο ακριβή νομικά έγγραφα.

Επιπλέον, το σεμινάριο παρέχει όχι μόνο πρακτική εκπαίδευση αλλά και θεωρητική κατανόηση των νομικών και ηθικών ζητημάτων που σχετίζονται με την υιοθέτηση της ΤΝ. Οι συμμετέχοντες καλούνται να μελετήσουν ρυθμίσεις και κατευθυντήριες γραμμές που επηρεάζουν τη χρήση της ΤΝ, και να εξετάσουν δομικά θέματα όπως η ευθύνη που προκύπτει από τις αποφάσεις των αλγορίθμων, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο έχει θεσπίσει μερικές υποτροφίες για φοιτητές νομικών τμημάτων από όλα τα ΑΕΙ της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την υποβολή περισσότερων από 1.500 αιτήσεων από φοιτητές και τελειόφοιτους αναγνωρίσιμων νομικών σχολών.

Πηγή: ethnos.gr