Την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την ανακοίνωση της ίδρυσης του πρώτου Ξενόγλωσσου (αγγλόφωνου) Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών από ελληνικό πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει επεκταθεί ο χάρτης των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια, με συνολικά 9 ΞΠΠΣ να λειτουργούν φέτος.
Ένα από τα νέα προγράμματα που αναμένονται είναι αυτό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο θα προσφέρει το «International Bachelor’s Program in Business and Technology». Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος, Δημήτρη Μανωλόπουλο, αναμένεται να δεχθεί 60 πρωτοετείς φοιτητές και αποσκοπεί στην καταρτίση στελεχών με νέες προοπτικές που συνδυάζουν τη διοίκηση σε παγκόσμιο επίπεδο με την τεχνολογία.
Ακόμη, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το αγγλόφωνο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τίτλο «BA in Applied Philosophy in Business Decision Making». Επίσης, αναμένονται τουλάχιστον πέντε νέα ΞΠΠΣ για την ερχόμενη χρονιά, με δύο από αυτά να προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη εισέλθει δυναμικά στο πεδίο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης προπτυχιακού επιπέδου με δύο προγράμματα που ξεκίνησαν να λειτουργούν φέτος, «Creative Writing, Arts and Humanities» και «Economics and Sustainable Development». Οι διευθυντές των προγραμμάτων ανέφεραν ότι καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και προσφέρουν γνώσεις σε τομείς με αυξανόμενη ζήτηση.
Η ελληνική πολιτεία δείχνει ισχυρή προθυμία για τη διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ, όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, εκτελεστικός διευθυντής της Study in Greece. Οι μεταρρυθμίσεις και η παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων στοχεύουν στη μείωση του κενού που υπάρχει στην ξενόγλωσση εκπαίδευση στην Ελλάδα και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των ελληνικών πανεπιστημίων στο διεθνές κοινό.
Η προσθήκη αυτών των νέων προγραμμάτων σπουδών έρχεται σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή πόλο στην Εκπαίδευση, με αιτήματα κυρίως από φοιτητές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένους φοιτητές για μακροχρόνιες σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η διαδικασία διεθνοποίησης είχε ξεκινήσει το 2019 με την ίδρυση του πρώτου ΞΠΠΣ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολουθούμενη από άλλα πανεπιστήμια, προσφέροντας ευκαιρίες στους φοιτητές να αποκτήσουν παγκόσμια εκπαιδευτική εμπειρία στην Ελλάδα.
Πηγή: ethnos.gr