Αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην Αθήνα σχετικά με το μεταναστευτικό, λόγω του κινδύνου να προκληθεί ένα ντόμινο εξελίξεων μετά την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων από το Βερολίνο. Οι ενισχυμένοι έλεγχοι στα σύνορα ξεκίνησαν στη Γερμανία, ενώ η συζήτηση για πιο αυστηρές πολιτικές έχει ενταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, η Ολλανδία εξετάζει νέο πλαίσιο, η Γαλλία σχεδιάζει τη δημιουργία υπουργείου Μετανάστευσης και το Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτεται βοήθεια.
Στην Αθήνα, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με στόχο τη διατύπωση κοινής στρατηγικής με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να υπάρχει μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και ότι οι χώρες στις εξωτερικές πύλες της Ευρώπης δεν πρέπει να επιβαρύνονται αποκλειστικά με την πίεση της μετανάστευσης.
Να σημειωθεί ότι η Αθήνα σχεδιάζει να φέρει το θέμα στη συζήτηση του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο μεταναστευτικός ζήτημα έτυχε αντίκτυπου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Αυστρία και σε συναντήσεις με Ισπανούς και Γάλλους ηγέτες. Η ανάγκη δίκαιου καταμερισμού των βαρών στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι επίσης ένα από τα βασικά θέματα που προβλήθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Το μήνυμα της Αθήνας είναι ότι δεν είναι δυνατόν να καταστραφεί από βάρη που δεν ανήκουν σε αυτήν, όταν η Ελλάδα επιτελεί τον ρόλο της για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η κυβέρνηση υπογραμμίζει τη σημασία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και να συντονιστούν οι ενέργειες κατά των διακινητών ανθρώπων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα ανέχεται να γίνει «ο σάκος του μποξ» για λάθη άλλων ευρωπαϊκών χωρών και πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να φυλάει τα σύνορά της, απαιτώντας δίκαιη κατανομή των βαρών.
Από πλευράς κυβέρνησης δίνεται ξεχωριστή προσοχή στη φύλαξη των συνόρων, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ανακοινώνει πρόσληψη 150 συνοριοφυλάκων στην Καβάλα και Ροδόπη. Ο φράχτης στον Έβρο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.
Στην Αθήνα αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, με προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και η αποφυγή εντάσεων, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι προετοιμασμένες για ενδεχόμενη δυσκολία στην επικοινωνία με την Τουρκία.
Η ελληνική πλευρά δεν έχει αυταπάτες σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στην τουρκική πολιτική και έχει καθορίσει σαφώς τις κόκκινες γραμμές της, ενώ επιδιώκει να προωθήσει μια θετική ατζέντα.
Πηγή: ethnos.gr