Η Ελλάδα στην Πρώτη Γραμμή της Μεταναστευτικής Κρίσης και η Ανάγκη για Εργατικό Δυναμικό

Η Ελλάδα στην Πρώτη Γραμμή της Μεταναστευτικής Κρίσης και η Ανάγκη για Εργατικό Δυναμικό

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην διάσωση χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν άνθρωποι των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται, και δήλωσε ότι «η Ελλάδα έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα». Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απλή ανάληψη διμερών ρυθμίσεων, όπως το μοντέλο «Ιταλίας – Αλβανίας».

«Πρέπει να δούμε αν λειτουργεί. Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου, οπότε, ό,τι και αν τους συμβεί επιστρέφουν στην Ιταλία. Αν αυτό γινόταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα πήγαιναν;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ευρωπαϊκή εφαρμογή τέτοιων μοντέλων.

Η ανάγκη εξεύρεσης εργατικού δυναμικού είναι επιτακτική, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Κάθε φράχτης, θέλει και μια πόρτα. Η ήπειρος συρρικνώνεται διαρκώς. Ποιος θα μαζέψει τις ελιές μας; Θα χρειαστούμε εργατικό δυναμικό, είτε ανειδίκευτο είτε ειδικευμένο».

Στο μεταξύ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με επικρίσεις από ομάδες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες διαχειρίζεται τη μεταναστευτική ροή, την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, προχωρούν σε αυστηρότερα μέτρα, όπως η αναστολή του δικαιώματος ασύλου για άτομα που εισέρχονται από τη Λευκορωσία. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από τη Φινλανδία και τη Γερμανία, με διάφορες απόψεις να εκφράζονται σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση.

Πηγή: ethnos.gr