Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει τον εγκλωβισμό σε κύκλο εσωστρέφειας και εστιάζει σε μία θετική προσέγγιση της οικονομίας. Με την ακρίβεια να παραμένει το κύριο ζήτημα των νοικοκυριών, το Μαξίμου ανακοινώνει μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών. Στην πρόσφατη ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, επισημαίνοντας την επίδραση αυτών στα ευρωπαϊκά εισοδήματα.
Αντικείμενο του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η υλοποίηση θετικών ρυθμίσεων με έμφαση στην οικονομία, όπως μέτρα προς όφελος συνταξιούχων, μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Ειδικότερα, για το 2025 προγραμματίζεται αύξηση συντάξεων κατά περίπου 2,5% και έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100 έως 200 ευρώ για περίπου 670.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Επίσης, θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις περιορίζονται σε μέτρα, τα οποία υποστηρίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, κάτι που επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε πως νέο πακέτο μέτρων λήγει τον κίνδυνο δημοσιονομικών κραδασμών, ενώ τα μέτρα είναι κοστολογημένα και εστιασμένα στην ανάγκη υπευθυνότητας.
Ένας ακόμη στόχος είναι η αναγκαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, με την κυβέρνηση να σημειώνει ότι οι τιμές αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Παράλληλα, στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η ασφάλεια, προσβλέποντας στην ενίσχυση εξαγωγών και μείωση εισαγωγών.
Η κατάσταση της εσωτερικής πολιτικής είναι τεταμένη, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα για το κυβερνητικό κόμμα. Αξιοσημείωτη είναι η ηχηρή απουσία πρώην πρωθυπουργών από κομματικές εκδηλώσεις, ενώ οι βουλευτές αναζητούν σαφείς απαντήσεις για την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Σε τονισμένα σημεία των ανακοινώσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η απαίτηση των πολιτών για μεταρρυθμίσεις και η ανάγκη της κυβέρνησης να στείλει μήνυμα πως τα δύσκολα από την ακρίβεια ανήκουν στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναγνωρίζοντας ότι οι οικονομικές επιπτώσεις είναι δύσκολο να προσδιοριστούν.
Πηγή: ethnos.gr