Ευρωπαίοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο μέσω της τεχνητής νοημοσύνης που έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύει τη «γλώσσα» των χοίρων. Στόχος αυτού του εργαλείου είναι να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν την ευημερία των ζώων τους. Ο αλγόριθμος μπορεί να προειδοποιεί τους χοιροτρόφους για τα αρνητικά συναισθήματα των γουρουνιών, επιτρέποντας τους να φροντίζουν καλύτερα την ψυχοσωματική τους κατάσταση, όπως εξήγησε η Έλοντι Μάντελ-Μπρίφερ, συμπεριφορική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Οι επιστήμονες, προερχόμενοι από πανεπιστήμια της Δανίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Γαλλίας, Νορβηγίας και Τσεχίας, χρησιμοποίησαν χιλιάδες ηχογραφημένους ήχους γουρουνιών σε διάφορες περιστάσεις, όπως όταν παίζουν, όταν ανταγωνίζονται για τροφή ή όταν είναι απομονωμένα. Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί εάν οι γρυλισμοί, τα σκουξίματα και τα στριγκλίσματα αποκαλύπτουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα.
Ο αλγόριθμος έχει δείξει ότι τα γουρούνια που εκτρέφονται σε βιολογικές φάρμες ή ελευθέρας βοσκής, με δυνατότητα κίνησης και περιπλάνησης, παράγουν λιγότερους ήχους που υποδηλώνουν άγχος σε σύγκριση με τα ζώα που εκτρέφονται παραδοσιακά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος, όταν ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στη σήμανση των αγροκτημάτων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές.
«Αφού το εργαλείο τεθεί σε λειτουργία, οι αγρότες θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή στο κινητό τους που θα μεταφράζει τα συναισθήματα των γουρουνιών», πρόσθεσε η Μάντελ-Μπρίφερ. Τα κοφτά γρυλίσματα συχνά δείχνουν θετικά συναισθήματα, ενώ οι ήχοι μεγαλύτερης διάρκειας ενδέχεται να υποδηλώνουν δυσφορία, όπως όταν τα γουρούνια σπρωχνόνται. Οι τσιρίδες υψηλής συχνότητας συνήθως υποδεικνύουν άγχος, όπως μπορεί να συμβαίνει σε καταστάσεις πόνου ή τσακωμού.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αποδειχθεί πολύτιμη στην επεξεργασία του μεγάλου όγκου των ήχων που συγκεντρώνονται και στην αυτόματη κατάταξή τους, όπως κατέληξε η Μάντελ-Μπρίφερ.
Πηγή: ethnos.gr