Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώστηκαν 18 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Παράλληλα, καταγράφηκαν τέσσερα εισαγόμενα κρούσματα από ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με τον ιό σε άλλες χώρες (τρία στην Αλβανία και ένα στην Αυστρία), που δεν θα συμπεριληφθούν στην περαιτέρω ανάλυση. Για δύο ακόμη περιπτώσεις με περίπλοκο ιστορικό ταξιδιών, εκκρεμεί η οριστική εκτίμηση σχετικά με το αν πρόκειται για εγχώρια ή εισαγόμενα κρούσματα.
Από τις αρχές του 2024 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα συνολικά 180 εγχώρια κρούσματα. Από αυτά, 132 παρουσίασαν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις που αφορούσαν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Οι υπόλοιπες 48 περιπτώσεις είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν εμφάνισαν σχετικές εκδηλώσεις.
Την τελευταία εβδομάδα, επιπλέον, αναφέρθηκαν δύο θάνατοι ασθενών που είχαν νοσήσει από τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανόντων σε 27. Ένας ακόμη θάνατος σχετίζεται με άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν περιλαμβάνεται στις στατιστικές των θανόντων που σχετίζονται άμεσα με τη λοίμωξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε 63 δήμους της χώρας και 29 Περιφερειακές Ενότητες, περιλαμβάνοντας περιοχές όπως η Λάρισα, η Καρδίτσα, η Θεσπρωτία και η Αχαΐα. Οι τοπικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του ιού, ενώ εφιστούν την προσοχή στους πολίτες για μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.
Εκτός από την Ελλάδα, κρούσματα του ιού έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γειτονικές χώρες, όπως στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σερβία.
Η έγκαιρη επιτήρηση της ασθένειας και η εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ελέγχου των κουνουπιών είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Αυτές οι ενέργειες απαιτούν τη συνεργασία επαγγελματιών υγείας και των τοπικών και εθνικών αρχών.
Πηγή: ethnos.gr