Δικαίωμα στην Τροφή και Αντιμετώπιση της Πείνας σε Παγκόσμια Κλίμακα

Δικαίωμα στην Τροφή και Αντιμετώπιση της Πείνας σε Παγκόσμια Κλίμακα
Λαχανικά (Pixabay)

Περισσότεροι από 733 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποβάλλονται σε πείνα, κυρίως λόγω των ανισοτήτων, των πολέμων, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της οικονομικής ύφεσης. Σημαντικό είναι ότι πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια πολίτες αδυνατούν να συντηρήσουν μια υγιεινή διατροφή. Αυτές οι πληροφορίες ανακοινώθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου.

Το θεμελιώδες μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού το 2024 είναι «Δικαίωμα στην τροφή για μία καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον. “Να μην μένει ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΙΣΩ!”». Ο ΕΦΕΤ υποστηρίζει ότι το δικαίωμα στην τροφή σημαίνει πολύ περισσότερα από τις θερμίδες που χρειάζονται για επιβίωση· περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή, την ποικιλία, και την ικανότητα για υγιή ανάπτυξη και ευρωστία.

Συνήθως, οι άνθρωποι προτιμούν έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπη και αλάτι, γεγονός που συνέχει την τάση αύξησης των καρδιοαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι μόνο ατομικά προβλήματα αλλά και εθνικές ανησυχίες, καθώς οι μη μεταδοτικές ασθένειες επιβαρύνουν τα δημόσια συστήματα υγείας και μειώνουν την ικανότητα των πολιτών να συμβάλλουν στην κοινωνία.

Επιπλέον, η ελλιπής σίτιση είναι παρούσα σε όλες τις χώρες και στα διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, είτε ως υποσιτισμός είτε ως ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών. Σε πολλές περιοχές, οι διαφορετικές μορφές ελλιπούς σίτισης συνυπάρχουν, ενώ η αστικοποίηση και ο αυξανόμενος ρυθμός ζωής επιδεινώνουν την κατάσταση.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι επίσης κρίσιμη, καθώς τα μη ασφαλή τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα και σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και θάνατο. Τα τρόφιμα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα σε οποιοδήποτε σημείο της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι προσμείξεις που εισέρχονται στα τρόφιμα, όπως χημικές ουσίες ή βακτήρια, μπορεί να προέρχονται από το νερό ή το έδαφος και είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τις τροφιμογενείς ασθένειες πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση. Οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς αλλάζουν τη δυναμική των βακτηρίων, των παρασίτων και των χημικών στοιχείων που αλληλεπιδρούν με τα τρόφιμά μας.

Για την προώθηση βιώσιμων πολιτικών και τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων, είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, οργανισμών, επιστημονικών κοινοτήτων και εταιρειών παραγωγής τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ συμβάλλει ενεργά μέσω ελέγχων και συνεργασιών, παρέχοντας επίσης ενημέρωση και εκπαίδευση στους καταναλωτές σχετικά με θέματα διατροφής και ασφαλούς χειρισμού τροφίμων.

Πηγή: ethnos.gr