Λήγει στις 8 Οκτωβρίου η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τον προσωπικό γιατρό. Αυτή η διαβούλευση επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους φορείς και στους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου να διατυπώσουν επισήμως τις αντιρρήσεις τους. Το νομοσχέδιο, το οποίο επανασυστήνει ουσιαστικά τον θεσμό μετά από 2,5 χρόνια, αναμένεται να κατατεθεί έπειτα στη βουλή για επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές και στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να ψηφιστεί σε λίγες εβδομάδες.
Ωστόσο, το σχέδιο νόμου παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο και τις επιστημονικές εταιρείες. Ανάμεσα στα ζητήματα που αναδεικνύουν οι φορείς της υγείας είναι η επιλογή των αγροτικών γιατρών να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού. Οι αγροτικοί γιατροί συχνά είναι ανειδίκευτοι νέοι που μόλις έχουν αποφοιτήσει από τις Ιατρικές Σχολές και καλούνται να παρακολουθούν και να θεραπεύουν τους πολίτες στους οποίους θα εγγραφούν.
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι η περιορισμένη διάρκεια υπηρεσίας των αγροτικών γιατρών, οι οποίοι εργάζονται στα χωριά για μόλις έναν χρόνο. Μετά, οι ασθενείς θα αναγκαστούν να επιλέξουν νέο αγροτικό γιατρό, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς.
Επιπλέον, οι αντιδράσεις διατυπώνονται και για τη μετατροπή των ειδικευομένων γιατρών της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας σε προσωπικούς γιατρούς. Οι εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι οι νέοι γιατροί υποχρεώνονται να αναλάβουν πρόσθετο ρόλο την ώρα που θα έπρεπε να εκπαιδεύονται στα νοσοκομεία, κάτι που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Οι Παθολόγοι αναφέρουν ότι το ποσό των 40.000 ευρώ που θα δίδεται ως κίνητρο στους νέους γιατρούς που ξεκινούν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας από το 2025, είναι ανεπαρκές και ουσιαστικά συνιστά 350 ευρώ «καθαρά» το μήνα. Τέλος, οι Παιδιάτρους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια όσων παιδιατρών θα χρειαστούν για να καλυφθούν 530.000 παιδιά με δωρεάν επισκέψεις, δεδομένου ότι σήμερα ελάχιστοι παιδίατροι έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: ethnos.gr