Η αποκάλυψη για τα κυκλώματα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ έχει βάλει στο στόχαστρο του υπουργείου Υγείας 100 γιατρούς, οι οποίοι φέρεται να υπερσυνταγογραφούν. Αυτοί ήδη έχουν κληθεί σε απολογία και θα πρέπει να αιτιολογήσουν την υπερβολική χορήγηση συνταγών συγκριτικά με τον μέσο όρο της ειδικότητάς τους.
Μια πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης περιλαμβάνει ελέγχους σε όλους τους γιατρούς που προβαίνουν σε συνταγογράφηση, όχι μόνο σε εκείνους που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Για την υλοποίηση αυτών των ελέγχων, θα γίνει διασταύρωση στοιχείων μέσω του ΕΟΦ και θα ελεγχθούν τα αποθέματα φαρμάκων σε φαρμακεία και αποθήκες.
Ο υπουργός δήλωσε ότι θα ελεγχθούν όλοι οι γιατροί που κάνουν υπερσυνταγογράφηση και θα διενεργηθεί ηλεκτρονική διασταύρωση εκτέλεσης άυλης συνταγογράφησης με τα στοιχεία που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες. «Με την πολιτική βούληση να ελέγξω απολύτως το τι γίνεται με το φάρμακο στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν περιθώρια διαφυγής για κανέναν» επεσήμανε.
Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο είναι η κατανάλωση φαρμάκων που προορίζονται για τον διαβήτη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διαδικασία απώλειας βάρους, και συχνά χορηγούνται σε μη διαβητικούς ασθενείς. Ο υπουργός τόνισε ότι θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες ώστε να εντοπιστούν τυχόν απάτες.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω φάρμακα απαιτούν ιατρική συνταγή που να αποδεικνύει ότι ο ασθενής είναι διαβητικός.
Ωστόσο, η ανάγκη για γρηγορότερους ελέγχους επισημάνθηκε από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), ο οποίος στρέφει την προσοχή του στο ότι χρειάστηκαν τουλάχιστον 4 χρόνια για τον εντοπισμό των κυκλωμάτων που κόστισαν 3,5 εκατ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση. Ο ΣΦΕΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην αποκάλυψη τέτοιων πρακτικών και τα προβλήματα που αυτές επιφέρουν στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
«Είναι καίρια ανάγκη οι υπεύθυνοι να αποκλείονται άμεσα από το σύστημα, και να τιμωρούνται παραδειγματικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΣΦΕΕ, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες συμπεριφορές επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση της χρηματοδότησης για το φάρμακο στη χώρα.
Πηγή: ethnos.gr