Η Μοναξιά και ο Κίνδυνος Εμφάνισης Άνοιας σύμφωνα με Νέα Έρευνα

Η Μοναξιά και ο Κίνδυνος Εμφάνισης Άνοιας σύμφωνα με Νέα Έρευνα
Μελέτη θέλει τους συχνούς εφιάλτες να συνδέονται με τα πρώτα στάδια εμφάνισης αυτοάνοσων (Unsplash)

Σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, η μοναξιά συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας κατά 31%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Mental Health» και περιλάμβανε δεδομένα από πάνω από 600.000 άτομα παγκοσμίως, ενοποιώντας ευρήματα από 21 μεγάλες μελέτες με στόχο την κατανόηση της επίδρασης της κοινωνικής απομόνωσης στη γνωστική υγεία.

Η ερευνήτρια Μαρτίνα Λουτσέτι, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν είναι απροσδόκητα, δεδομένα τα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τη μοναξιά με κακή υγεία. Οι συνέπειες της μοναξιάς στην υγεία του εγκεφάλου είναι σοβαρές και πηγαίνουν πέρα από τη γενική γνωστική έκπτωση, περιλαμβάνοντας συγκεκριμένες μορφές άνοιας.

Η σημασία της μελέτης ενισχύεται από την πανδημία Covid-19, η οποία ώθησε οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αναγνωρίσουν τη μοναξιά ως κρίση δημόσιας υγείας. Η διεύρυνση της κατανόησης σχετικά με τη μοναξιά και τις επιπτώσεις της στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι κρίσιμη. Η ίδια ανέφερε ότι οι νευροπαθολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την άνοια μπορεί να αρχίσουν δεκαετίες πριν από την επίσημη διάγνωση.

Για τη διαμόρφωση στρατηγικών πρόληψης της σοβαρής γνωστικής έκπτωσης, είναι καθοριστικής σημασίας η αναγνώριση των αιτίων της μοναξιάς και η υποστήριξη της ευημερίας και της γνωστικής υγείας των ηλικιωμένων. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπάρχουν αυξανόμενα περιστατικά άνοιας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη για μελλοντικές μελέτες σε διάφορα εθνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης βασίστηκαν στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, αν και οι ερευνητές τόνισαν ότι οι περισσότερες πληροφορίες προήλθαν από πλούσιες δυτικές χώρες. Η ερευνήτρια κατέληξε ότι τώρα είναι απαραίτητο να εντοπιστούν οι πηγές της μοναξιάς, όχι μόνο για την πρόληψη ή τη διαχείρισή της, αλλά και για τη στήριξη της γνωστικής υγείας του πληθυσμού.

Πηγή: ethnos.gr