Φανταστείτε έναν αόρατο κόσμο που ζει μέσα μας, γεμάτο με μικροσκοπικούς οργανισμούς, οι οποίοι εργάζονται συλλογικά για να διατηρήσουν την υγεία μας. Αυτός ο κόσμος είναι το μικροβίωμα, μια κοινότητα δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που κατοικούν στο σώμα μας. Αν και δεν τους βλέπουμε, η επιρροή τους στην υγεία μας είναι αναμφισβήτητη.
Το μικροβίωμα αποτελείται κυρίως από βακτήρια, αλλά περιλαμβάνει επίσης μύκητες, ιούς και αρχαιοβακτήρια. Οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν είναι απλοί “ένοικοι”, αλλά αναπόσπαστα μέλη μιας περίπλοκης οικολογικής κοινότητας. Κάθε άτομο έχει το δικό του μοναδικό μικροβίωμα, το οποίο σχηματίζεται από πολλούς παράγοντες όπως η γενετική, η διατροφή και το περιβάλλον. Στο ανθρώπινο σώμα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, όταν τα ανθρώπινα κύτταρα ανέρχονται σε περίπου 30 τρισεκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια που κατοικούν στο σώμα μας είναι κατά πολύ περισσότερα από τα δικά μας κύτταρα.
Το μικροβίωμα διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, συμβάλλει στην πεπτική υγεία, διευκολύνοντας την πέψη τροφών και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από παθογόνα. Επίσης, εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, επιτρέποντας του να διακρίνει τους “φίλους” από τους “εχθρούς”. Μία άλλη σπουδαία λειτουργία του είναι η παραγωγή βιταμινών, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη Κ. Έχουν παρατηρηθεί ακόμα ενδείξεις πως το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική υγεία μας μέσα από πολύπλοκες μεταβολικές διεργασίες.
Ωστόσο, εάν η ισορροπία του μικροβιώματος διαταραχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μία κατάσταση που ονομάζεται δυσβίωση. Αυτή η κατάσταση έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες, όπως διαταραχές της πέψης (π.χ., σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ., φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου), αλλεργίες, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιοπάθειες, και ακόμα και νευρολογικές παθήσεις όπως ο Parkinson.
Η έρευνα γύρω από το μικροβίωμα συνεχίζεται αδιάκοπα. Οι επιστήμονες αναζητούν νέους τρόπους για να επηρεάσουν το μικροβίωμα και να βελτιώσουν την υγεία μας. Ίσως στο μέλλον, η ρύθμιση του μικροβιώματος να έχει καθοριστικό ρόλο στη θεραπεία πληθώρας ασθενειών.
Το μικροβίωμα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που φέρουμε μέσα μας και καθώς μαθαίνουμε περισσότερα γι’ αυτό, κατανοούμε την άμεση σύνδεση μεταξύ της υγείας μας και των μικροσκοπικών οργανισμών που διαβιούν σε εμάς. Μέσα από μελλοντικά άρθρα θα εξετάσουμε πώς η διατροφή, ο τρόπος ζωής και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το μικροβίωμα και πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε.
Πηγή: ethnos.gr