Η Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και οι Διπλωματικές Ανάγκες της Ανατολικής Μεσογείου

Η Συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και οι Διπλωματικές Ανάγκες της Ανατολικής Μεσογείου

Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν φέτος στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και παρά τη σύντομη διάρκειά της (περίπου 30 λεπτά), η συνάντηση έδειξε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν την αναζήτηση κοινού εδάφους και τη διατήρηση της ηρεμίας. Σημαντική είναι η απόφαση να ανατεθούν στους υπουργούς Εξωτερικών τους, Γεραπετρίτη και Φιντάν, οι προετοιμασίες για την επικείμενη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, προγραμματισμένο για αρχές του 2025. Η επιλογή να μετατεθεί αυτή η ημερομηνία μετά τις αμερικανικές εκλογές υποδηλώνει τη στρατηγική αναμονής που υιοθετούν και οι δύο χώρες.

Λίγο πριν από τη συνάντησή τους, ο Ερντογάν παρουσίασε μια ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, ζητώντας το εγγράφως για πρώτη φορά. Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως μέρος μιας στρατηγικής για να ενισχύσει η Τουρκία τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας μια πιο διαλλακτική στάση προς την Αθήνα. Παράλληλα, η αναφορά του Ερντογάν στην κυριαρχία της Κύπρου δείχνει τη διαρκή αμφισβήτηση από την Άγκυρα, που επιδιώκει να εξασφαλίσει δικαιώματα στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.

Ο Ερντογάν επίσης ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Τουρκία στο Κυπριακό. Ενώ η δήλωση αυτή φανερώνει διχοτόμηση, η αναφορά του σε άλλες πιθανές λύσεις όπως η συνομοσπονδία μπορεί να ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Αν και επιχείρησε να παρουσιαστεί ως ο υποστηρικτής των Παλαιστινίων, επικρίνοντας το Ισραήλ και τη Δύση, η παρουσία του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη φάνηκε να είναι ελλειμματική σε ουσιαστικές επαφές, περιοριζόμενος σε μικρές συναντήσεις με περιφερειακούς ηγέτες, χωρίς ουσιαστικές επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η γενικότερη εικόνα του μετά τη Γενική Συνέλευση μπορεί να περιγραφεί ως ‘άηχη και άοσμη’, παρά τις επικοινωνιακές του πρωτοβουλίες στην πόλη.

Πηγή: ethnos.gr