Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν φέτος στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και παρά τη σύντομη διάρκειά της (περίπου 30 λεπτά), η συνάντηση έδειξε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν την αναζήτηση κοινού εδάφους και τη διατήρηση της ηρεμίας. Σημαντική είναι η απόφαση να ανατεθούν στους υπουργούς Εξωτερικών τους, Γεραπετρίτη και Φιντάν, οι προετοιμασίες για την επικείμενη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, προγραμματισμένο για αρχές του 2025. Η επιλογή να μετατεθεί αυτή η ημερομηνία μετά τις αμερικανικές εκλογές υποδηλώνει τη στρατηγική αναμονής που υιοθετούν και οι δύο χώρες.
Λίγο πριν από τη συνάντησή τους, ο Ερντογάν παρουσίασε μια ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα, ζητώντας το εγγράφως για πρώτη φορά. Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως μέρος μιας στρατηγικής για να ενισχύσει η Τουρκία τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας μια πιο διαλλακτική στάση προς την Αθήνα. Παράλληλα, η αναφορά του Ερντογάν στην κυριαρχία της Κύπρου δείχνει τη διαρκή αμφισβήτηση από την Άγκυρα, που επιδιώκει να εξασφαλίσει δικαιώματα στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.
Ο Ερντογάν επίσης ζήτησε τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Τουρκία στο Κυπριακό. Ενώ η δήλωση αυτή φανερώνει διχοτόμηση, η αναφορά του σε άλλες πιθανές λύσεις όπως η συνομοσπονδία μπορεί να ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Αν και επιχείρησε να παρουσιαστεί ως ο υποστηρικτής των Παλαιστινίων, επικρίνοντας το Ισραήλ και τη Δύση, η παρουσία του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη φάνηκε να είναι ελλειμματική σε ουσιαστικές επαφές, περιοριζόμενος σε μικρές συναντήσεις με περιφερειακούς ηγέτες, χωρίς ουσιαστικές επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η γενικότερη εικόνα του μετά τη Γενική Συνέλευση μπορεί να περιγραφεί ως ‘άηχη και άοσμη’, παρά τις επικοινωνιακές του πρωτοβουλίες στην πόλη.
Πηγή: ethnos.gr