Ο αυτοκράτορας Χιροχίτο της Ιαπωνίας, ο 124ος αυτοκράτορας, υπηρέτησε από το 1926 έως το θάνατό του το 1989, σε μια εποχή που η Ιαπωνία βυθίστηκε σε στρατιωτισμό και επιθετικότητα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, οι πράξεις του στρατού του προκάλεσαν το θάνατο εκατομμυρίων, με το πλήθος των θυμάτων να κυμαίνεται από 3 έως 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις. Ο ίδιος δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν, διατηρώντας τον τίτλο του αυτοκράτορα μέχρι τον θάνατό του.
Η διαδικασία που ακολούθησε τον πόλεμο δεν περιλάμβανε τη δίκη του Χιροχίτο, παρά την επιθυμία πολλών χωρών, και συγκεκριμένα της Αυστραλίας, της Βρετανίας και του 70% της αμερικανικής κοινής γνώμης, να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του. Ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, στο ρόλο του Ανωτάτου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων, έπαιξε καίριο ρόλο στην προστασία του αυτοκράτορα από την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου, αποφασίζοντας να τον αφήσει στο απυρόβλητο, θεωρώντας πως η παρουσία του θα ήταν χρήσιμη για την αναδόμηση της Ιαπωνίας.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Χιροχίτο νομιμοποίησε την εκστρατεία στην Κίνα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Σφαγής του Ναντζίνγκ το 1937. Γνωρίζει τα βασανιστήρια των αιχμαλώτων πολέμου και τις αγριότητες του στρατού του, δηλώνοντας, ωστόσο, μόνο ότι ένιωθε «προσωπικά λύπη» για κάποια στοιχεία του πολέμου.
Ο Χιροχίτο, παρά την εξουσία του, απέφευγε να ζητήσει συγγνώμη για τις φρικαλεότητες των στρατευμάτων του, και η αποικιακή φαντασίωσή του διατηρήθηκε στην Ιαπωνία μέχρι το τέλος της ζωής του. Ένας από τους πιο περίεργους θρυλικούς μύθους της Ιαπωνίας είναι ότι, στην κοινωνία του, οι υπήκοοι θεωρούσαν τον αυτοκράτορα θεό. Πολλοί μάλιστα πίστευαν ότι θα έπρεπε να αυτοκτονήσουν αν τον κοίταζαν στα μάτια.
Η ιστορία του Χιροχίτο και του ιαπωνικού μιλιταρισμού είναι γεμάτη αίμα και παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η κληρονομιά του συνεχίζεται με τη σιωπή και την απουσία αναγνώρισης των εγκλημάτων του πολέμου. Ο θάνατός του το 1989 άφησε πίσω του μια Ιαπωνία χωρίς επίγνωση ή μετάνοια για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγή: ethnos.gr