Η σημερινή εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, καθώς οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για τον πρόεδρο και να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την ενσωμάτωσή του στόχου της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σύνταγμα. Η πρόεδρος Μάγια Σάντου, που ηγείται της χώρας από το 2020 και έχει στραφεί προς την ΕΕ, θεωρείται το φαβορί, αν και οι προγνώσεις δείχνουν ότι πιθανόν να απαιτηθεί δεύτερος γύρος στις 3 Νοεμβρίου, καθώς το ποσοστό της στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις κυμαίνεται γύρω στο 36%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Μολδαβία έχει ξεκινήσει ήδη ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από τον Ιούνιο, γεγονός που έδωσε ώθηση στο φιλοευρωπαϊκό αίσθημα εν μέσω ενός πολιτικού σκηνικού με έντονη ρωσική επιρροή. Το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ αναμένεται να έχει ένα υψηλό ποσοστό υποστήριξης, με τις δημοσκοπήσεις να προλέπουν νίκη του «ναι» με 55%, αλλά η συμμετοχή θα είναι κρίσιμη, καθώς απαιτείται τουλάχιστον το 33% για να είναι έγκυρο.
Η κατάσταση στην προεκλογική σκηνή εντείνεται από καταγγελίες περί ρωσικής ανάμιξης και ενός οργανωμένου συστήματος εξαγοράς ψήφων. Ειδικότερα, έχουν γίνει εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων που φέρονται να προσπαθούσαν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία ενέργειες για λογαριασμό της Μόσχας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 150.000 Μολδαβοί έλαβαν αμοιβές για να ψηφίσουν κατά της Σάντου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την άλλη πλευρά, η Μάγια Σάντου, η οποία έχει δημιουργήσει τη φήμη της ως αδιάφθορη πολιτικός, έχει επικεντρωθεί σε προεκλογικές εκστρατείες στην ύπαιθρο, συναντώντας πολίτες και παροτρύνοντάς τους να συμμετάσχουν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει δεύτερος γύρος» στο δημοψήφισμα. Αν και δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός αντίπαλος, αρκετοί υποψήφιοι, οι οποίοι συνδέονται με τη ρωσική πολιτική επιρροή, διεκδικούν την προεδρία.
Η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα θολό πολιτικό τοπίο, με τον ολιγάρχη Ιλάν Σορ, ο οποίος έχει καταφύγει στη Μόσχα, να κατηγορείται ότι προσπαθεί να διαφθείρει το εκλογικό σώμα με χρηματικές προσφορές. Ο πρωθυπουργός Ντόριν Ρετσεάν προειδοποίησε τους πολίτες να είναι «σε επιφυλακή» απέναντι στους «απατεώνες» που προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές. Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τις κατηγορίες περί ανάμειξής του στην εκλογική διαδικασία.
Πηγή: ethnos.gr