Η Ιταλική Εισβολή στην Ελλάδα και οι Αγώνες των Στρατηγών

Η Ιταλική Εισβολή στην Ελλάδα και οι Αγώνες των Στρατηγών
copyright Ap Photos

Οι ιταλοί στρατηγοί φορούσαν τις μεγαλοπρεπείς τους στολές και ετοιμάζονταν να καταλάβουν την Ελλάδα, όμως το αποτέλεσμα ήταν ο οικτρός τους θάνατος. Στην Ρώμη, στις 15 Οκτωβρίου 1940, συγκλήθηκε το πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Μπενίτο Μουσολίνι. Στην κοινή επιτροπή συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, κόμης Τσιάνο, ο υπουργός Στρατιωτικών, στρατηγός Σόντου, ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων στρατάρχης Μπαντόλιο, κι άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Βισκόντι Πράσκα, ο αρχιστράτηγος των ιταλικών δυνάμεων στην Αλβανία.

Ο Βισκόντι Πράσκα παρουσίασε τη στρατηγική του για την εισβολή, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αμυντικές δυνάμεις, γύρω από 30.000 άνδρες, δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης της περιοχής. Προέβλεπε ότι οι ιταλικές δυνάμεις θα κατέβαλαν την Ηπειρο σε διάστημα δέκα έως δεκαπέντε ημερών. Η κατάσταση φάνταζε ιδανική για μια γρήγορη νίκη.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά ανέτρεψε η επιτυχία των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες αντεπίθεσαν στις 31 Οκτωβρίου, μόλις τρεις μέρες μετά την αρχική εισβολή. Τις επόμενες εβδομάδες, οι Έλληνες κατόρθωσαν να προχωρήσουν, ανακτώντας εδάφη στην περιοχή της Πίνδου και καταδιώκοντας τους Ιταλούς μέχρι τη δρομολόγηση ενισχύσεων από την Ιταλία.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του Μουσολίνι, ο οποίος αναγκάστηκε να ανασχηματίσει τη διοίκηση στην Αλβανία, απομακρύνοντας τον Βισκόντι Πράσκα από τη θέση του. Ο Πράσκα, μετά την ήττα, επιχείρησε να αποποιηθεί την ευθύνη για την αποτυχία του ελληνικού μετώπου, αλλά η αποδοχή του από τις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις δεν υπήρξε εύκολη.

Ο στρατηγός Ουμπάλντο Σόντου ανέλαβε την διοίκηση, δίνοντας διαταγές για αντεπίθεση και προετοιμάζοντας τις δυνάμεις του για τη νέα κατάσταση. Παρά την αποφασιστικότητα των στρατιωτών του, η πολεμική του καριέρα έμεινε στη σκιά του πάθους του για τη μουσική και τη γαστρονομία.

Η καταιγίδα που περίμεναν οι Ιταλοί έσκασε κυριολεκτικά σαν κεραυνός, και η είδηση της ελληνικής αντίστασης επέφερε σοβαρές αλλαγές στα σχέδια τους. Οι Έλληνες υπερασπίστηκαν τη γη τους με απαράμιλλη αποφασιστικότητα και θάρρος, και παρόλη την ευφορία που παρουσιάστηκε στην αρχή εκ μέρους των Ιταλών, η έκβαση της σύγκρουσης άλλαξε την πορεία του πολέμου.

Πηγή: ethnos.gr