Κάποιες φορές, οι συνέπειες της δογματικής υποτέλειας είναι όχι μόνο ολέθριες αλλά και απλά παράλογες, τραγελαφικές ή αστείες. Μία τέτοια περίπτωση είναι η ιστορία του Βίλχελμ Φουκτ, ενός μικροαπατεώνα που ζούσε στους δρόμους και είχε αναπτύξει ένα μοναδικό σχέδιο. Σε ηλικία 14 ετών, καταδικάστηκε για κλοπή και αυτό ήταν μόνο η αρχή μιας παραβατικής ζωής που τον οδήγησε σε σειρά άλλων εγκλημάτων. Παρά τις επανειλημμένες φυλακίσεις και τις καταδικαστικές αποφάσεις, ισχυρίστηκε ότι κάποια ημέρα θα του στήσουν άγαλμα.
Έχοντας περάσει αρκετά χρόνια πίσω από τα κάγκελα, αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο “τιμημένη” ζωή, αλλά σύντομα επέστρεψε στις παλιές του συνήθειες. Ο Φουκτ σχεδίαζε την “τελευταία” του απάτη και δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει όπλα, αλλά να εκμεταλλευτεί την υπακοή που είχαν οι Γερμανοί απέναντι στις αρχές. Έτσι, αποφάσισε να ντυθεί αξιωματικός και να ληστέψει το δημαρχείο στην πόλη Kopenick κοντά στο Βερολίνο. Όντως, το σχέδιο λειτούργησε: μπήκε στο γραφείο του δημάρχου και ζήτησε να του παραδώσουν χρήματα, επικαλούμενος άνωθεν εντολές.
Οι υπάλληλοι, χωρίς να αμφισβητήσουν την εξουσία του, υπάκουσαν και του παρέδωσαν 4000 μάρκα. Όταν οι στρατιώτες που είχε διατάξει να τον ακολουθήσουν έμειναν πίσω, ο Φουκτ χάθηκε στο πλήθος, κανονίζοντας την απόδρασή του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο γερμανικός Τύπος τότε γέμισε με εικασίες σχετικά με το περιστατικό, ενώ ο στρατός διεξήγαγε διοικητική έρευνα.
Η ελευθερία του Φουκτ δεν κράτησε και πολύ. Συνελήφθη λίγες εβδομάδες αργότερα όταν ένας συγγενής του, ελπίζοντας σε υψηλή ανταμοιβή, αποκάλυψε τα σχέδιά του στην αστυνομία. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Παρ’ όλα αυτά, η κοινή γνώμη τον θαύμαζε και ο κάιζερ Γουλιέλμος Β’ του απένειμε χάρη τρία χρόνια αργότερα.
Μετά την αποφυλάκισή του, ο Φουκτ εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του, γράφοντας βιβλία, συμμετέχοντας σε θεατρικά έργα και εμφανιζόμενος σε διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον οδήγησαν σε τραγική κατάληξη, και το 1922 πέθανε στο Λουξεμβούργο.
Ο θρύλος του όμως παρέμεινε ζωντανός και το ορειχάλκινο άγαλμα του Λοχαγού του Kopenick κοσμεί την είσοδο του δημαρχείου της πόλης, αναγνωρίζοντας έτσι την αριστοτεχνική του απάτη που είχε καταφέρει να υπονομεύσει την εξουσία των θεσμών. Πηγή: ethnos.gr