Τα μπισκότα crinkles διακρίνονται για την ιδιαίτερη εμφάνισή τους, η οποία θυμίζει «σκασμένα» σχήματα με μια ελκυστική επικάλυψη ζάχαρης άχνης. Συνήθως σοκολατένια, αλλά υπάρχουν και εκδοχές με λεμόνι ή βανίλια, τα μπισκότα αυτά είναι μαλακά κι απαλές γεύσεις που λιώνουν στο στόμα. Συχνά, η πλούσια γεύση τους οφείλεται στην καλή ποιότητα της σοκολάτας που χρησιμοποιείται, οπότε είναι σημαντικό να διαλέξετε κουβερτούρα που ταιριάζει στη γεύση σας.
Για να πετύχετε την εμβληματική «ραγισμένη» εμφάνιση των μπισκοτών, είναι απαραίτητο να τα πασπαλίσετε με αρκετή ζάχαρη άχνη πριν από το ψήσιμο. Καθώς ψήνονται, οι ρωγμές που δημιουργούνται γίνονται πιο έντονες λόγω της αντίθεσης των χρωμάτων μεταξύ της σοκολάτας και της λευκής ζάχαρης. Προτιμάτε να τα απολαύσετε την ημέρα που τα ετοιμάζετε, όμως αν τυχόν περισσέψουν, μπορείτε να τα κρατήσετε για μια με δύο μέρες ακόμη.
Η παρακάτω συνταγή σας καθοδηγεί στην παρασκευή περίπου 35 μπισκότων:
Υλικά:
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 55 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 230 γρ. κουβερτούρα, χοντροκομμένη
- 100 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 110 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Λιώνετε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και το μείγμα κουβερτούρας. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτετε στο μείγμα σοκολάτας. Καλύπτετε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να γίνει πλάσιμη.
Σε ένα ρηχό σκεύος, ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη. Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια διαμέτρου περίπου 2,5 εκ. και τα κυλάτε στην άχνη, έτσι ώστε να καλυφθούν καλά. Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8-10 λεπτά, ή μέχρι να σφίξουν ελαφρώς στα εξωτερικά τους μέρη, ενώ στο κέντρο θα παραμένουν μαλακά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν σε σχάρα.
Πηγή: ethnos.gr